Elon Musk a inaugurat astăzi personal fabrica Tesla din Germania

La doar doi ani și patru luni de la anunțul făcut de Tesla, a fost inaugurată a doua cea mai mare fabrică de automobile din Germania.

Musk a participat personal la deschiderea fabricii Tesla din Grünheide

Directorul executiv al Tesla, Elon Musk, a înmânat primul vehicul de la fabrica Grünheide din Brandenburg unui client marți, la ora 13:42. La capătul liniei de producție, „Modelul Y” a trecut printr-un arbore luminos tipic Tesla. În difuzoare a răsunat melodia „I’m in love with my car” a trupei rock britanice Queen, iar câteva sute de fani și angajați ai producătorului american de mașini electrice au aplaudat în sală. Musk, îmbrăcat extrem de formal într-un costum și cravată, s-a plimbat în jurul mașinii. La doi ani și patru luni de la anunțarea deciziei de amplasare a fabricii în Grünheide, fabrica a fost lansată oficial.

„O bijuterie pentru regiune”

Excentricul șef al companiei, care sosise din America cu o zi înainte, a vorbit despre o „bijuterie” pentru regiune. Și-a formulat primele cuvinte în germană: „Vă mulțumesc pentru tot, Brandenburg, Grünheide, Germania”. Pe lângă susținătorii Tesla, la inaugurare au fost prezenți și numeroși politicieni. Au fost prezenți cancelarul federal Olaf Scholz (SPD), ministrul economiei Robert Habeck (Verzi), prim-ministrul landului Brandenburg, Dietmar Woidke (SPD) și ministrul său pentru afaceri economice și mediu. Fabrica Tesla este „un semn al multor lucruri care se dezvoltă în Germania”, a spus Scholz, adăugând: „Germania de Est este lider în ceea ce privește industria”.

Woidke a subliniat procesul rapid de aprobare, conform standardelor germane: „Tesla ne-a impus multe sarcini dificile.” Dar acum fabrica „pornește”. Mai puțin entuziaști au fost activiștii pentru climă care s-au lipit cu lipici pe drumul de acces în timpul ceremoniei de deschidere și au declanșat o acțiune a poliției. În opinia lor, înlocuirea motoarelor cu combustie cu mașini electrice nu va ajuta la rezolvarea crizei climatice.

Construcție controversată

Construcția fabricii a fost controversată încă de la început. Situl a fost desemnat ca zonă industrială timp de mai bine de două decenii. Cu toate acestea, se află într-o zonă de conservare a apei. În februarie 2020, grupurile de conservare au încercat în instanță să oprească tăierea pinilor pentru prima fază a construcției, dar fără succes. Odată ce ultimul liliac a fost mutat, lucrările de construcție au putut începe.

Disputa s-a mutat apoi la problema cererii de apă. Opozanții fabricii Tesla se tem de o penurie de apă în regiune din cauza ratelor de extracție mai mari permise de agenția de mediu a statului, tot cu gândul la fabrica de automobile. Printre critici se numără și consiliul local de apă. Guvernul statului consideră că aceste îngrijorări sunt nefondate. Tesla însăși insistă că are nevoie de mult mai puțină apă pentru a produce mașini electrice decât alți producători de automobile cu motoare cu combustie.

Toate într-o singură bucată

În inima fabricii de automobile se află patru „gigapress”, fiecare de mărimea unei case individuale. Acestea permit producerea de părți mari ale corpului dintr-o singură turnare. Acest lucru se face prin topirea aluminiului la 700 de grade. Lingourile sunt aliniate pe un rând lung în partea de est a fabricii. În apropiere, sub prelate de plastic, zeci de roboți Kuka roșii își așteaptă rândul. În timp ce producția este deja în curs de desfășurare într-o parte a fabricii, construcția continuă în altă parte. Muncitorii care stau lângă liniile de asamblare sunt în mare parte mai tineri. În zona în care muncitorii asamblează încet caroseria și structura de susținere cu bateria și motorul electric, în acea zi se ascultă muzică hip-hop.

Tesla a construit fabrica pe propriul risc financiar când procesul de aprobare era încă în curs de desfășurare. Potrivit ministrului federal al economiei, terminalele de gaz natural lichefiat (GNL) planificate la Brunsbüttel și Wilhelmshaven vor fi construite, de asemenea, în acest „ritm Tesla”. Directorul general al BDI, Siegfried Russwurm, a lăudat, de asemenea, finalizarea rapidă a investițiilor: „Viteza Tesla trebuie să servească drept model pentru proiectele de investiții din Germania”,” – a spus el.

Până la 500.000 de mașini electrice pe an

În prezent, aproximativ 3 500 de angajați lucrează pentru Tesla în Grünheide. Pe termen mediu, se așteaptă ca 12.000 de angajați să producă jumătate de milion de mașini electrice pe an. Astfel, fabrica din Grünheide ar deveni a doua cea mai mare fabrică de automobile din Germania, după fabrica VW din Wolfsburg. Potrivit estimărilor, compania a investit aproape 6 miliarde de euro numai în fabrica de automobile. Tesla nu comentează aceste cifre. În prezent, în imediata vecinătate se construiește o fabrică de celule de baterii, la un cost la fel de ridicat. Strategia companiei este de a produce cât mai mult posibil în interiorul companiei și de a deveni independentă de furnizori, așa cum se întâmplă în cazul altor producători. În fabrică, acest lucru se reflectă, de asemenea, în numeroasele rafturi și rafturi mari unde piesele presate așteaptă să fie prelucrate.

Se așteaptă ca Tesla să primească aproximativ 300 de milioane de euro din programele de dezvoltare economică regională pentru a construi fabrica. Pe de altă parte, Tesla și-a retras cererea de subvenții în cadrul programului UE privind fabricile de baterii, deși ar fi putut spera să obțină peste 1 miliard de euro din acest program. Tesla nu comentează motivele. După deschiderea fabricii din Grünheide, atenția se va îndrepta din ce în ce mai mult spre fabrica de cipuri planificată de Intel la Magdeburg. Cu toate acestea, se așteaptă ca lucrările de construcție să dureze între patru și cinci ani.

sursa: wiwo.de

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Brandenburg: polițiștii au găsit 1,2 tone de cocaină în lăzi de banane

Un angajat al unei companii din Brandenburg a alertat poliția cu privire la o descoperire neobișnuită. Marți după-amiază, ofițerii...

Berlin: un bărbat a căzut în coșul de fum – pompierii au fost nevoiți să desfacă peretele

Un incident neobișnuit a avut loc în Berlin. Locuitorii au auzit un strigăt de ajutor care venea parcă din...

Germania: Peste 130 de vehicule verificate pe A1

Pe autostrada A1, polițiștii și vameșii au efectuat ieri controale, în special în ceea ce privește traficul de persoane,...

Saxonia Inferioară: instanța a revocat parțial dreptul părinților la custodia copiilor lor pentru că aceștia au încetat să mai meargă la școală

Pentru că părinții nu și-au trimis copiii la școală, tribunalul districtual din Osnabrück, în landul Saxonia Inferioară, le-a revocat...