Dezmințim trei mituri despre contractul de muncă pe durată determinată în Germania

Angajatorii sunt deosebit de mulțumiți de contractele de muncă pe durată determinată. Acestea le permit să verifice calificările noilor recruți pe o perioadă mai lungă de timp. În plus, companiile își pot gestiona personalul în mod flexibil dacă, de exemplu, există o scădere bruscă a comenzilor.

Pe de altă parte, pentru angajați, un contract pe perioadă determinată înseamnă mai ales un singur lucru: incertitudine în planificarea vieții. Ca și cum acest lucru nu ar fi fost de ajuns, există multe concepții greșite despre contractele pe durată determinată. În acest articol, risipim aceste mituri.

Mit 1: contractele de muncă pe perioadă determinată pot fi de maximum doi ani

Într-adevăr, articolul 14 alineatul (2) din Legea germană privind munca cu fracțiune de normă și contractele de muncă pe durată determinată (Gesetz über Teilzeitarbeit und befristete Arbeitsverträge, TzBfG) prevede că perioada de angajare în temeiul unui contract de muncă pe durată determinată nu poate depăși doi ani dacă nu există niciun motiv obiectiv care să o justifice. Cu toate acestea, există însă și excepții de care mulți angajați nu sunt conștienți:

  • Există un motiv obiectiv: un contract de muncă care a fost încheiat pe o perioadă determinată din motive obiective poate dura mai mult de doi ani. Acesta este cazul, de exemplu, atunci când angajatul în cauză înlocuiește o persoană care se află în concediu parental sau în concediu medical. O limitare a duratei contractului de muncă poate avea loc și după finalizarea studiilor sau a formării profesionale (mai multe motive obiective sunt enumerate în § 14 (1) TzBfG).
  • Companie nou înființată: în primii patru ani de la înființarea societății, angajații pot fi angajați pe perioadă determinată pentru o perioadă de până la patru ani [§ 14 (2a) TzBfG].
  • Variații prevăzute într-un contract colectiv de muncă: părțile la contractele colective de muncă pot stipula o durată mai lungă pentru contractele de muncă pe durată determinată. Conform unei decizii din 2019 a Curții Federale a Muncii (germană: Bundesarbeitsgericht, BAG), părțile la contractele colective pot conveni să încheie contracte pe durată determinată fără motiv obiectiv pentru o perioadă de până la șase ani, aceste contracte putând fi reînnoite de cel mult nouă ori (Ref: 7 AZR 410/17).
  • Angajații în vârstă: angajații în vârstă de 52 de ani și mai mult care au fost șomeri timp de cel puțin patru luni înainte de angajare pot primi un contract pe durată determinată de până la cinci ani [articolul 14 alineatul (3) din TzBfG].

Mit 2: nu contează în ce moment se reînnoiește contractul de muncă pe durată determinată

Nu este adevărat! Un contract poate fi reînnoit numai pe durata sa. De exemplu, dacă un contract pe durată determinată se încheie la 31 ianuarie și nu se semnează o prelungire până la 1 februarie, acest lucru este echivalent din punct de vedere juridic cu o nouă angajare. Cu toate acestea, încheierea unui alt contract de muncă pe durată determinată fără un motiv obiectiv echivalează, din punct de vedere juridic, cu încheierea unui contract de muncă pe durată nedeterminată.

Mit 3: există o perioadă legală de preaviz pentru contractele de muncă pe durată determinată

„Un raport de muncă pe durată determinată poate fi reziliat în mod obișnuit numai dacă acest lucru este convenit în contractul individual sau în contractul colectiv aplicabil”, se arată la articolul 15 alineatul (3) din Legea germană privind munca cu fracțiune de normă și contractele de muncă pe durată determinată (germană: Gesetz über Teilzeitarbeit und befristete Arbeitsverträge, TzBfG). Prin urmare, nici angajatorul, nici angajatul nu pot rezilia contractul de muncă pe durată determinată înainte de sfârșitul duratei acestuia. Excepțiile de la această regulă pot fi prevăzute în contractul de muncă sau într-un acord colectiv. Cu toate acestea, rezilierea extraordinară este posibilă și în cazul contractelor pe durată determinată.

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Revolte în Belgia și în Țările de Jos: Un expert avertizează asupra „urii față de Occident” în rândul migranților

Aceștia au dat foc la scutere electronice, au atacat ofițeri de poliție și au spart geamurile mașinilor. Europa discută...

Germania: un număr semnificativ mai mare de șomeri decât în urmă cu un an

Numărul șomerilor din Germania în noiembrie a fost cu peste 100.000 mai mare decât în aceeași lună a anului...

Milionarul Chico a comandat toate taxiurile din Dortmund

Un videoclip cu milionarul Chico circulă pe internet. În filmare, Chico poate fi văzut încercând să comande toate taxiurile...

Spitalele germane pentru copii rămân fără paturi – situația este dezastruoasă

Specialiștii germani din secțiile de terapie intensivă și de urgență trag un semnal de alarmă. Există un deficit de...