Cum să îți înscrii copilul la școală în Germania? Formular tradus!

Fiecare copil care locuiește în Germania și a împlinit șase ani până la 30 iunie anul curent este supus educației obligatorii (die Schulpflicht) începând cu 1 august în acel an. Această obligație se aplică și copiilor care vor împlini vârsta de șase ani până la 30 septembrie anul curent. Copiii care nu fac obiectul acestei obligații pot fi înscriși la școală mai devreme dacă sunt considerați apți. Pentru aceasta, completează cererea corespunzătoare (Antrag auf vorzeitige Einschulung). În acest caz, părinții sau tutorii acestor copii sunt obligați să-i înscrie la școală (die Schulanmeldungspflicht). Părinții pot decide singuri în ce școală își vor înscrie copiii (într-o anumită regiune). Se poate întâmpla ca din cauza locurilor libere insuficiente, școala să refuze înscrierea. Adesea este necesară menționarea unei școli de rezervă din apropierea locuinței.

Înscrierea copiilor veniți în Germania la școală

Dacă copiii voștri au vârsta școlară când vă mutați în Germania, atunci trebuie să mergeți la cea mai apropiată școală, unde va fi luată decizia de înscriere. De regulă, copiii imigranților care nu pot încă să meargă la școală pentru că nu cunosc limba, primesc lecții de probă. Scopul lor este să îi include pe copii în lecțiile școlare obișnuite cât mai curând posibil.

Ce documente trebuie să depun la înscrierea unui copil la școală în Germania?

Pentru a-ți înscrie copilul la o școală germană ai nevoie de următoarele documente:

 • Certificatul de naștere al copilului
 • Documentul de identitate
 • Scrisoarea de informare cu privire la obligativitatea educației (dacă există) și formularul de înscriere completat

Cum să completezi formularul de înscriere a copilului la școală în Germania?

Mai jos găsești tradus formularul de înscriere a copiilor la școală în Germania. Conținutul și formatul acestuia pot varia în funcție de școală. Totuși cele mai multe rubrici ar trebui să fie similare, așa că sperăm ca următoarea traducere să îți fie de folos.

 1. Cerere de înscriere a copilului în școala primară
 2. Numele școlii arondate
 3. Justificare (de ex. alți frați în respective școală)
 4. Informații despre elev
 5. Prenume
 6. Nume de familie
 7. Sex
 8. Strada, numărul casei, cod poștal, localitate
 9. Data nașterii
 10. Locul nașterii
 11. Cetățenia
 12. Religia (opțional)
 13. Certificat
 14. Certificat de naștere
 15. Lipsa certificatului
 16. Alte mențiuni despre copil
 17. A mers la grădiniță
 18. Opțiunea ca copilul să meargă la internat după ore
 19. Participarea la lecțiile următoare
 20. Alte mențiuni (de ex. copilul e stângaci, boli cronice, invaliditate, medicamente necesare)
 21. Informații despre părinte sau tutore
 22. Mama
 23. Tată
 24. Altă persoană îndreptățită
 25. Declarație de custodie unică
 26. Nume de familie, nume
 27. Strada, numărul casei, cod poștal, localitate (dacă sunt diferite de cele ale elevului)
 28. Telefon
 29. Atenție! Prezenta cerere nu echivalează cu acordarea dreptului copilului de a fi înscris la această școală. Aceasta va fi confirmată printr-un document adițional.
 30. Prin această semnătură, confirm/confirmăm că informațiile furnizate la rubrica „Alte mențiuni despre copil ”au fost furnizate în mod voluntar
 31. A se vedea explicația de mai jos

În ceea ce privește traducerea ultimei propoziții în formular („a se vedea explicația de mai jos”), aceasta spune că, în cazul în care ambii părinți au dreptul de custodie, cererea trebuie să fie semnată în mod obligatoriu de fiecare dintre ei!

Ce se întâmplă după ce copilul s-a înscris la școală în Germania?

În timpul procesului de înscriere a copilului la școală, părinții vor primi o programare pentru consultația medicală, care este efectuată de un medic pediatru. Consultația are loc de obicei în octombrie, decembrie, ianuarie sau februarie. Cel mai adesea în primăvară, școlile oferă diverse tipuri de evenimente pentru viitorii elevi  pentru a-i familiariza cu instituția. În multe școli au loc întâlniri ale părinților. Acestea au loc de obicei în iunie.

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Bilete ieftine pentru parcurile de distracții din toată Europa (de ex. Europa Park, Area 47, Disneyland Paris), musicaluri și alte evenimente, excursii interesante și oferte hoteliere atractive găsești la www.travelcircus.de!

Ultima publicare

Înmatricularea și radierea autoturismului în Germania pas cu pas!

Înmatricularea autovehiculului se face în Germania la Serviciul de permise și înmatriculări, care în germană se numește KFZ-Zulassungsstelle sau,...

Schimbarea asigurării auto în Germania – economisește chiar și câteva sute de euro!

Prețurile asigurărilor auto din Germania diferă adesea în funcție de compania de asigurări aleasă. Merită să compari ofertele pentru...

Asigurarea auto în Germania pas cu pas!

Asigurarea auto în Germania este obligatorie În Germania, toți posesorii de autovehicule sunt obligați să încheie o asigurarea de răspundere...

Tipuri de scrisori recomandate în Germania – cele mai importante informații!

Spre deosebire de o scrisoare obișnuită, furnizorul de servicii poștale confirmă faptul că expeditorul a trimis o scrisoare recomandată....