Consecințele războiului și ale sancțiunilor: exporturile germane către Rusia au scăzut cu aproape 60 la sută

Exporturile germane către Rusia s-au prăbușit în martie din cauza sancțiunilor impuse în legătură cu invazia din Ucraina. Valoarea sa a scăzut cu 57,5% față de aceeași lună a anului trecut, ajungând la 1,1 miliarde de euro, a anunțat Oficiul Federal de Statistică. „Ca urmare, Federația Rusă s-a clasat în martie doar pe locul 12 în topul celor mai importante destinații pentru exporturile germane în afara UE”,” – se arată în raport. Recent, în februarie, Rusia se afla pe locul 5 în această listă. La 24 februarie, trupele rusești au atacat Ucraina, ceea ce a determinat Occidentul să impună sancțiuni stricte împotriva Rusiei. Printre acestea se numără restricțiile la export.

În general, exporturile germane către țări din afara Uniunii Europene – așa-numitele țări terțe – au scăzut cu 7,2% în martie față de luna precedentă (februarie) și s-au ridicat la 52,8 miliarde de euro. Cu toate acestea, s-a înregistrat o creștere de 3,2% față de martie 2021.

SUA rămâne cel mai important client pentru produsele germane dintre țările din afara UE

Statele Unite au rămas cel mai important client al exportatorilor germani. Acolo au fost exportate mărfuri în valoare de 13,5 miliarde de euro. Astfel, livrările către Statele Unite au crescut cu 21% față de aceeași lună a anului trecut. În Republica Populară Chineză au fost exportate mărfuri în valoare de 10,2 miliarde de euro, cu 1,0% mai puțin decât în anul precedent. Exporturile către Marea Britanie s-au contractat cu 0,3%, ajungând la 6,4 miliarde de euro.

Exportatorii germani se așteaptă la un an dificil. „Războiul din Ucraina este o povară grea pentru comerțul exterior german”, a declarat recent Dirk Jandura, președintele BGA. „Efectele pe termen mediu și lung sunt deocamdată greu de prevăzut”, a adăugat el. Asociația camerelor de industrie și comerț (Deutscher Industrie- und Handelskammertag, DIHK) are o opinie similară, indicând, în plus, un alt val masiv de coronavirus în China. „Consecințele economice ale invaziei rusești din Ucraina, precum și întreruperile din nou tot mai grave ale producției și logisticii din China zguduie comerțul mondial”, a declarat Volker Treier, directorul DIHK pentru comerț exterior.

Sursa: www.spiegel.de

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Germania: A condus pe autostradă dormind în Tesla sa – și cu poliția în față

Pe autostrada A70, în apropiere de Bamberg, un bărbat a adormit la volanul mașinii sale electronice. Acesta conducea cu...

Sondaj YouGov: majoritatea populației germane este împotriva ridicării imediate a restricțiilor rămase asupra covidelor

O majoritate a populației germane se opune abolirii imediate a tuturor restricțiilor privind covidul încă în vigoare în țară....

Mai mult de un milion de lucrători din Germania au vârsta de 67 de ani sau mai mult

În Germania, politicienii fac apel la persoanele în vârstă să rămână mai mult timp la locul de muncă. Dar...

Va fi instituită o nouă sărbătoare publică în Saxonia Inferioară?

Guvernul landului Saxonia Inferioară dorește să inițieze o dezbatere privind introducerea unei noi sărbători legale. O purtătoare de cuvânt...