Concediul fără plată în Germania: când aveți dreptul, cât timp vă puteți lua și cum depuneți cererea

În cazul în care concediul anual nu este suficient, angajații din Germania pot solicita un concediu fără plată, de exemplu pentru o călătorie de vis, pentru a finaliza un curs de recalificare sau pentru a avea grijă de rude. Cu toate acestea, angajații au dreptul la concediu fără plată doar în cazuri excepționale. În plus, ar trebui să fie atenți la ceea ce se va întâmpla cu securitatea lor socială în această perioadă. În acest articol, veți afla cum și pentru cât timp puteți solicita un concediu fără plată în Germania, cum se calculează salariile pierdute și ce altceva trebuie luat în considerare…..

Concediu neplătit: ce acoperă acest termen?

Concediul fără plată este eliberarea unui angajat de către angajator de obligația de a presta muncă, în timpul căreia angajatul nu este plătit. Concediul neplătit nu implică o întrerupere a raportului de muncă; în schimb, pe durata acestuia, angajatul nu este obligat să vină la serviciu și nu primește remunerație. În plus, nu se aplică dispozițiile privind continuarea salariului de către angajator în caz de boală.

Cât poate dura concediul fără plată?

Legea federală privind concediul (Bundesurlaubsgesetz, BUrlG) conține doar reglementări legale privind durata minimă a concediului plătit. Dacă aveți o săptămână de lucru de 6 zile, aveți dreptul la cel puțin 24 de zile de concediu plătit pe an; dacă aveți o săptămână de lucru de 5 zile, dreptul la concediu este redus la cel puțin 20 de zile.

Dacă doriți să vă luați mai multe concedii într-un anumit an decât cele prevăzute în contractul de muncă sau în contractul colectiv de muncă, trebuie să solicitați un concediu fără plată. Cu toate acestea, angajatorul dumneavoastră trebuie să fie de acord cu acest lucru. Oricine își ia concediu fără acordul angajatorului trebuie să se aștepte cel puțin la un avertisment și, dacă situația se repetă, poate fi chiar concediat imediat.

Avocații vorbesc despre două tipuri de concediu fără plată: „incapacitate de muncă de scurtă durată” (germană: „kurzzeitige Arbeitsverhinderung”), care poate dura până la 10 zile, și concediu de îngrijire (germană: Pflegezeit), care poate dura până la șase luni.

Pentru ce poate fi folosit concediul fără plată?

Angajații folosesc concediul fără plată, de exemplu pentru a-și prelungi concediul de trei ani pentru creșterea copilului sau concediul de formare profesională, pentru a-și lua concediu de recuperare sau pentru a îngriji un membru bolnav al familiei. De asemenea, așa-numitele situații excepționale (de exemplu, o inundație sau un incendiu) pot justifica acordarea unui concediu fără plată.

De exemplu, angajații care trebuie să îngrijească un copil bolnav în vârstă de până la 12 ani au dreptul la zece zile lucrătoare de concediu fără plată. Părinții singuri au dreptul chiar și la 20 de zile pe copil pe an. Numărul de zile de concediu crește la 25 de zile lucrătoare pe an dacă aveți mai mulți copii. În acest caz, părinții singuri au dreptul la 50 de zile lucrătoare de concediu fără plată pe an.

În stadiul final al unei boli incurabile, nu există nicio restricție de vârstă. În acest caz, aveți dreptul la un concediu nelimitat pentru copiii mai mari. Acest lucru se aplică și părinților angajatului, dacă aceștia sunt grav bolnavi și au nevoie de îngrijire.

Contractul colectiv pentru serviciul public

Dreptul la concediu fără plată poate apărea, de asemenea, ca urmare a îndeplinirii anumitor funcții onorifice (de exemplu, jurat în instanță, funcție politică). În plus, articolul 28 din contractul colectiv de muncă pentru serviciul public (în germană: Tarifvertrag für den öffentlichen Dienst, TVöD) conține o clauză conform căreia angajaților „li se poate acorda concediu fără plată dacă există un motiv întemeiat pentru aceasta”. Acesta poate fi justificat, de exemplu, de dorința de a continua studiile sau de a finaliza un doctorat, precum și de îngrijirea membrilor familiei.

Calculele referitoare la concediul fără plată

Concediul fără plată este un contract suplimentar, privat, care se adaugă la contractul de muncă. Ca atare, nu există nicio reglementare legală privind modul în care trebuie efectuate calculele pentru concediul fără plată. Cu toate acestea, există o metodă care este adesea utilizată în contabilitatea salariilor. Împărțiți salariul lunar la numărul de zile calendaristice și înmulțițiți rezultatul cu numărul de zile planificate de concediu fără plată. Această sumă va fi dedusă din salariul lunar al angajatului.

Exemplu de calcul

 • Salariul tău lunar este de 3.000 de euro brut.
 • În luna august ați dori să vă luați patru zile de concediu fără plată.
 • Vă doriți să vă luați patru zile de concediu fără plată.
 • August are 31 de zile calendaristice. Ar trebui să efectuați următoarea diviziune:

3000 : 31 = 96,77

 • Din moment ce doriți să vă luați patru zile libere, înmulțiți acest număr cu 4:

96,77 x 4 = 387,09

 • Suprimați această sumă din salariul dvs. lunar integral:

3,000 – 387.09 = €2,612.91.

 • Acesta este salariul pe care îl veți primi pentru luna august:

Cine plătește asigurarea de sănătate în timpul concediului fără plată?

Consecințele asupra securității sociale depind de durata concediului fără plată. Deoarece în această perioadă nu câștigați un salariu, angajatorul nu vă plătește contribuțiile la pensie, asistență medicală, accidente și asigurări de sănătate. În timpul primelor patru săptămâni de concediu fără plată, se aplică asigurarea legală. Cu toate acestea, trebuie să vă dezabonați de la asigurările sociale cel târziu în ultima zi înainte de încheierea perioadei de patru săptămâni. Ulterior, trebuie să încheiați singur o asigurare de sănătate voluntară obligatorie sau privată la fondul de asigurări de sănătate.

Cum rămâne cu asigurarea de pensie?

Același lucru este recomandat și în ceea ce privește asigurarea de pensie. Din nou, angajatorul nu mai contribuie la fondul de pensii. Pentru a nu pierde dreptul la pensie, trebuie să vă ocupați singur de acest lucru. Suma minimă lunară pentru asigurarea voluntară de pensie este de 83,70 euro în toată Germania.

Când vă întoarceți la muncă, veți începe să vă luați din nou salariul, iar angajatorul dumneavoastră va trebui să vă înregistreze din nou în sistemul de securitate socială.

Cum se solicită un concediu fără plată?

În Germania nu există un formular oficial de solicitare a concediului fără plată, deoarece acesta este rezultatul unui acord individual între angajat și angajator. Cu toate acestea, ar trebui să depuneți întotdeauna o cerere scrisă de concediu fără plată și să obțineți aprobarea în scris. Numai în acest fel veți avea dovezi irefutabile în cazul unui eventual litigiu cu șeful dumneavoastră.

Cererea (informală) trebuie să includă următoarele elemente:

 • Date personale (nume, adresă, număr de înregistrare a angajatului, dacă este cazul)
 • Numele companiei și adresa angajatorului
 • Data curentă
 • Subiect („Cerere de concediu fără plată”) (germană: „Antrag auf unbezahlten Urlaub”)
 • Forma adecvată de adresare a destinatarului – generală: „Dear Sirs” (germană: „Sehr geehrte Damen und Herren”) sau numele specific al supervizorului
 • Durata concediului și motivele cererii
 • Data deciziei (momentul aprobării concediului)
 • Formula de salut și semnătură manuscrisă

Fiți amabil. În cazul în care angajatorul nu ia o decizie în termenul specificat, stabiliți un termen suplimentar. Dacă există în continuare o problemă în acest sens, puteți cere ajutorul comitetului de întreprindere.

Model de cerere de concediu fără plată

Modelul de mai jos conține toate punctele menționate mai sus. În corpul cererii, angajatul solicită un concediu fără plată, informează angajatul cu privire la limita concediului anual utilizat pentru anul în curs și motivul pentru care solicită concediul fără plată – dorește să aibă grijă de tatăl său, care este grav bolnav și necesită îngrijire, în această perioadă. Angajatul solicită clemență și să fie informat în scris dacă angajatorul va da curs cererii sale.

Max Mustermann
Musterstraße 12
34567 Musterstadt
Număr personal: MM 01234567

Tolle Produkte GmbH
Ulrich Urlaub
Fantasiestraße 54
32100 Musterstadt

DD.MM.AAAA

Antrag auf unbezahlten Urlaub von ____ bis ____.

Sehr geehrter Herr Urlaub,

hiermit beantrage ich unbezahlten Urlaub für die Zeit vom ____ bis zum ____. Mein regulärer Jahresurlaub ist für dieses Jahr leider schon ausgeschöpft. In der beantragten Zeit möchte ich mich um meinen Vater kümmern, der schwer erkrankt ist und der häuslichen Pflege bedarf. Aș dori să vă mulțumesc pentru asta.

Bitte informieren Sie mich bis zum ____ schriftlich, ob Sie meinem Wunsch um unbezahlten Urlaub nachkommen.

Mit freundlichen Grüßen

_________________________________________
Unterschrift Arbeitnehmer

_________________________________________
Genehmigt durch Arbeitgeber (Datum, Unterschrift)

Puteți descărca cererea informală de concediu fără plată aici și apoi să modificați textul în funcție de nevoile dumneavoastră.

Concediul fără plată impus de angajator: este posibil?

Răspunsul scurt este nu. În cazul în care șeful dispune o pauză la locul de muncă sau o vacanță forțată (de exemplu, din cauza unei crize economice sau din motive legate de fluctuațiile sezoniere), aceasta este tratată ca un concediu legal. Acest lucru înseamnă că angajații primesc plata integrală a concediului de odihnă (în germană: Urlaubsentgelt, care nu trebuie confundat cu Urlaubsgeld – indemnizația de concediu). Zilele de concediu obligatoriu sunt deduse din dreptul la concediu anual. Cu toate acestea, nu este un aranjament pe care angajatorul îl poate folosi fără restricții. Conform jurisprudenței actuale, angajatul poate planifica el însuși restul concediului – aproximativ două cincimi sau două săptămâni.

Disponibilizarea în timpul concediului fără plată: este permisă?

În principiu, este posibilă rezilierea unui contract de muncă în timpul concediului fără plată. Acest lucru se datorează faptului că relația de muncă obișnuită este doar suspendată, iar drepturile și obligațiile prevăzute în contractul de muncă continuă să se aplice. Acest lucru se aplică, de exemplu, clauzei de neconcurență: orice persoană care lucrează pentru un concurent în timp ce se află în concediu (chiar și în concediu fără plată) poate fi concediată cu efect imediat.

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Revolte în Belgia și în Țările de Jos: Un expert avertizează asupra „urii față de Occident” în rândul migranților

Aceștia au dat foc la scutere electronice, au atacat ofițeri de poliție și au spart geamurile mașinilor. Europa discută...

Germania: un număr semnificativ mai mare de șomeri decât în urmă cu un an

Numărul șomerilor din Germania în noiembrie a fost cu peste 100.000 mai mare decât în aceeași lună a anului...

Milionarul Chico a comandat toate taxiurile din Dortmund

Un videoclip cu milionarul Chico circulă pe internet. În filmare, Chico poate fi văzut încercând să comande toate taxiurile...

Spitalele germane pentru copii rămân fără paturi – situația este dezastruoasă

Specialiștii germani din secțiile de terapie intensivă și de urgență trag un semnal de alarmă. Există un deficit de...