Clase de impozitare în Germania – toate informațiile de la A la Z!

În cazul impozitului pe venit [die Lohnsteuer], ratele de impozitare [der Steuersatz] sunt aceleași în toată Germania.

Atunci își înregistrează domiciliul în Germania, persoanelor singure li se atribuie automat prima clasă fiscală. Dacă ai copii, trebuie să depui certificatul de naștere pentru a primi Kinderfreibetrag. Un cuplu căsătorit primește automat la înregistrarea domiciliului automat combinația de clase de impozitare 4/4. Aceasta poate fi schimbată în 3/5 printr-o cerere adresată către Finanzamt. Părintele care își crește copilul singur a doua clasă fiscală, dar și în acest caz trebuie depusă o cerere. Angajatorul verifică online în fiecare lună la Finanzamt clasa fiscal curentă și pe baza ei calculează salariul.

În Germania există următoarele clase de impozitare:

I. Se aplică persoanelor singure și soților care locuiesc separat (venitul lunar neimpozitabil este de 945 EUR).

II. Se aplică părinților singuri (venitul lunar neimpozitabil este de 1.908 EUR).

III. Se aplică persoanelor văduve sau soților al căror partener a ales clasa a V-a  sau nu lucrează (venitul lunar neimpozitabil este de 1.788 EUR). Clasa a III-a ar trebui să fie întotdeauna aleasă de partenerul care câștigă mai mult, astfel încât impozitul plătit să fie cât mai mic posibil. Partenerului cu venituri mult mai mici îi este atribuită automat clasa a V-a

IV. Se aplică soților al căror partener a ales de asemenea clasa a IV-a de impozitare (venitul lunar neimpozitabil este de 945 EUR). Această clasă fiscală este potrivită pentru partenerii cu câștiguri similare. Dacă soții nu aleg nicio combinație, clasa a IV-a de impozitare le va fi atribuită automat.

V. Se aplică soților al căror partener a ales clasa a III-a de impozitare (venitul lunar neimpozitabil este de 105 euro).

VI. Se aplică persoanelor singure și soților care au mai multe locuri de muncă; această clasă fiscală se aplică celui de-al doilea loc de muncă (venitul lunar neimpozitabil este de 0 euro).

Cum să aflu care este clasa mea de impozitare actuală?

Persoanelor singure care nu au copii li se atribuie prima clasă de impozitare. Cu toate acestea, dacă situația familiei tale este diferită, clasa de impozitare în Germania poate fi aflată după cum urmează:

  • De la 1 ianuarie 2013, în Germania funcționează cartea de impozitare electronică, germ. Elektronische Lohnsteuerabzugsmerkmale (prescurtată ca ELStAM), care a înlocuit versiunea anterioară pe hârtie a cărții de impozitare (Lohnsteuerkarte). ELStAM conține toate datele contribuabilului, inclusiv informații despre clasa de impozitare actuală. Administrația Financiară germană (Finanzamt) furnizează informații despre datele conținute în cartea fiscală electronică. Pentru a afla ce clasă de impozitare ai în prezent, trebuie doar să suni Administrația Financiară sau să trimiți un e-mail cu această întrebare.
  • Poți merge de asemenea la Finanzamt unde îți va fi emisă o adeverință cu clasa de impozitare.

Clasa de impozitare în Germania atunci când unul dintre soți locuiește în România

Pentru că multe persoane întreabă despre clasa de impozitare atunci când unul dintre soți locuiește în România, am hotărât să venim cu informații suplimentare. Le poți găsi mai jos:

  • Dacă suma totală a câștigurilor este impozitată în Germania în proporție de cel puțin 90%, atunci îți poate fi atribuită clasa a III-a de impozitare în Germania. Dacă câștigurile unuia dintre soți nu depășesc suma de 18.366 de euro  pe an (valabil în 2019), atunci există posibilitatea obținerii celei de-a III-a clase de impozitare, chiar dacă mai puțin de 90% din veniturile totale sunt impozitate în Germania. Modificările pot fi făcute la Administrația Financiară printr-o cerere simplă.
  • Soțul care lucrează în Germania trebuie să depună la declarația de venituri realizate în Germania și o dovadă a veniturilor realizate de celălalt soț în România.
  • Dacă mutarea în Germania a avut loc de ex. în mai 2015, trebuie să depui și o dovadă a veniturilor realizate în România anterior acestei date în acel an.

E mai bine să plătești impozitul pentru veniturile realizate împreună cu soțul/soția din România sau individual?

Dacă lucrezi în Germania, iar soțul sau soția în România, se pune întrebarea dacă este mai bine să plătești în Germania impozitul pentru veniturile realizate împreună sau individual. Dacă soțul care locuiește în România câștigă mai puțin, merită să plătești impozitul în Germania pentru veniturile voastre totale. Pentru aceasta e nevoie de adeverința de venituri a soțului din România. Marele avantaj al acestei soluții este posibilitatea de a face deduceri pentru „separarea de familie”. În această deducere pot fi incluse, de ex. costurile de călătorie în România (o dată pe lună), iar în timpul unui an o sumă considerabilă se poate acumula.

Cum să găsești un consultant fiscal ieftin în Germania?

În Germania, există Lohnsteuerhilfeverein, adică asociații care ajută în probleme legate de impozitul pe salarii, de exemplu în depunerea anuală a declarației de venit. Ele funcționează pe baza statutului de membru, pentru care se plătește o contribuție anuală. Suma contribuției depinde de venituri și se poate calcula pe site-ul asociației selectate. Exemplu de contribuție pentru asociația „Steuerring”: la un salariu de 33.000 de euro brut pe an, contribuția este de 98 de euro pe an.

Mai jos câteva exemple de astfel de asociații cunoscute:

Depunerea declarației de venit pe cont propriu

Anul acesta, pentru prima dată, am decis să testez un program de calculator pentru calcularea impozitului anual. Am ales unul cu multe opinii pozitive „WISO steuer: Start 2020”. Trebuie să recunosc că sunt foarte mulțumit de el, fiind foarte intuitiv. Programul calculează automat suma pe care o primești înapoi sau impozitul suplimentar pe care trebuie să îl plătești și oferă sfaturi despre cum poți economisi. Pachetul conține și o broșură completă privind calculul impozitelor în Germania. După citirea ei, îți poți deschide propriul birou de consultanță – broșura e foarte detaliată și descrie practic toate amănuntele, inclusiv pe cele care depășesc cu mult calcularea impozitului standard. Dacă știi limba germană, poți folosi programul să mai ai nevoie de un consilier fiscal. Programul poate fi cumpărat de pe Amazon:

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Germania: Interzicerea generală a căsătoriei copiilor este incompatibilă cu Legea fundamentală

Interzicerea generală a căsătoriei copiilor încalcă Legea fundamentală germană. Aceasta este decizia Curții Constituționale Federale din Karlsruhe. Modificări necesare ale...

Germania: există un acord privind subvențiile pentru încălzire, printre altele, pentru păcură și peleți

Guvernul federal și guvernele diferitelor landuri germane au convenit asupra condițiilor de lansare a unui fond de ajutor pentru...

Schufa scurtează perioada de păstrare a înscrisurilor privind falimentul consumatorilor

De acum înainte, informațiile privind insolvențele consumatorilor pot fi găsite pe Schufa doar timp de șase luni. Compania a...

Discuțiile privind viitorul biletului de 29 de euro sunt în curs de desfășurare la Berlin

La șase săptămâni de la alegerile pentru Camera Deputaților din Berlin (germană: Abgeordnetenhaus), SPD revine, cel puțin parțial, asupra...