Ce drepturi au tații care se despart de partenerul lor? Aceasta este situația din Germania

În cazul în care, după ce se separă de partenerul lor, mama copilului pune în mod deliberat obstacole în calea custodiei și a dreptului de acces la copil, tații au dificultăți. Acest lucru este deosebit de problematic pentru cuplurile necăsătorite. Criticii acestei stări de lucruri se luptă de ani de zile pentru a îmbunătăți situația din Germania. Schimbările pot fi deja observate în alte câteva țări europene.

Michael Friedrich (nume schimbat de către redacție) nu știe deja dacă mai poate lupta pentru fiul său. Tânărul în vârstă de 28 de ani se teme de o dispută judiciară lungă și obositoare, de faptul că copilul său va avea de suferit și că îl va termina și pe el din punct de vedere psihic.

Ultima dată când și-a văzut fiul, acum în vârstă de trei ani, a fost în urmă cu un an, în ziua de Crăciun din 2020, când a reușit să se joace pentru scurt timp cu copilul în casa fostei sale partenere. De atunci, mama a împiedicat orice contact, spune Michael Friedrich.

Bărbatul s-a despărțit de partenera sa când aceasta era însărcinată, înainte de asta totul a mers bine timp de mulți ani. Înainte de naștere totul s-a schimbat și cuplul s-a despărțit. Tânărul de 28 de ani a aflat despre nașterea fiului său abia după o săptămână. După multe discuții, a fost asigurat că poate avea contact cu copilul o dată pe săptămână – timp de trei ore în grădina părinților mamei. Ea nu a mai permis mai mult. Acum a întrerupt complet contactul”, spune tatăl copilului de 3 ani.

Câți bărbați din Germania sunt afectați?

Mulți bărbați din Germania se confruntă cu același lucru ca Michael Friedrich. În fiecare an, există aproximativ 56 000 de cazuri în instanță privind drepturile de vizită ale copiilor. După o separare, părinții nu pot conveni cine trebuie să aibă grijă de copiii lor comuni și în ce măsură. Deoarece sunt adesea implicați mai mulți copii, în fiecare an sunt implicate în litigii aproape 100 000 de copii.

De asemenea, tații trebuie să lupte pentru a obține custodia copilului lor, astfel încât să poată decide, ca și mama biologică, de exemplu, ce vaccinuri să îi facă copilului, la ce grădiniță sau școală va merge și ce va face în timpul liber.

Dreptul la custodie comună a unui copil din momentul recunoașterii paternității este reglementat prin lege în multe țări europene, dar nu și în Germania. Lupta pentru acest lucru durează de mult timp. „Cerem ca, odată cu recunoașterea paternității, ambilor părinți să li se acorde custodia comună a copiilor lor. În mod automat de la naștere, chiar dacă părinții nu sunt căsătoriți”, cere Markus Witt, membru al consiliului de administrație și purtător de cuvânt al asociației Väteraufbruch für Kinder, într-un interviu acordat web.de.

În Germania, numai obligația de a plăti pensia de întreținere este legată de recunoașterea paternității. „Tații trebuie să plătească, dar nu este clar definit dacă au influență asupra educației sau cât de des își văd copiii. Dacă mama nu dorește acest contact, trebuie să meargă în instanță”. – Witt critică.

Experții cer modificarea legilor privind custodia copiilor

În urmă cu trei ani, s-a încercat schimbarea situației juridice din Germania în favoarea taților. La acea vreme, experții în dreptul familiei și psihologii au sfătuit Ministerul Federal al Justiției cu privire la modul de adaptare a legilor privind drepturile de custodie și de contact la realitățile schimbate ale vieții. Experții au concluzionat, de asemenea, că tații necăsătoriți a căror paternitate este recunoscută legal ar trebui să aibă în mod automat custodia copilului lor din momentul nașterii, la fel ca și mama.

Un an mai târziu, un proiect de lege a fost prezentat de ministrul de atunci al justiției, Christine Lambrecht (SPD) – dar tot nu spunea că taților necăsătoriți li se va acorda automat custodia. Prin urmare, dacă mama biologică nu este de acord cu acordarea custodiei tatălui, acesta trebuie să solicite asistență juridică.

Această atribuire automată a custodiei este, de asemenea, contestată de asociația germană a mamelor și taților singuri (Verband alleinerziehender Mütter und Väter, VAMV). Custodia comună este în interesul superior al copilului dacă părinții pot colabora bine. „Credem că este bine atunci când părinții iau conștient decizia că vor să aibă grijă împreună de copiii lor”,” – spune președintele asociației, Daniela Jaspers. „Dacă nu este cazul, este foarte probabil să existe motive întemeiate împotriva custodiei comune, cum ar fi alcoolul, violența sau faptul că părinții se cunosc foarte puțin.”

Jaspers mai spune că este dificil să faci comparații cu alte țări în această privință. Construcția juridică a custodiei copiilor poate fi destul de diferită în această țară. În Germania, legile privind custodia copiilor reglementează deciziile pe care părinții le iau împreună și deciziile pe care unul dintre ei le poate lua singur – dar nu și cine are grijă de copil sau de copii și cine își asumă responsabilitatea pentru aceștia.

Ce plănuiește guvernul federal

Rezultatul procedurilor judiciare de atribuire a custodiei comune depinde adesea, în Germania, de favoarea judecătorului, spune Markus Witt, adăugând că situația s-a îmbunătățit în ultimii ani. „Există doar câteva cazuri în care tatăl nu primește custodia comună pentru că judecătorul trăiește încă în epoca de piatră”, spune un purtător de cuvânt al asociației taților, adăugând că se întâmplă și ca un astfel de drept să nu fie acordat tatălui. Dar există și cazuri în care mama nu ar trebui să aibă custodia copilului. „Dar acest lucru nu este verificat. Până acum, în cazurile de dispută, tatăl este cel care trebuie să meargă în instanță.”

Rămâne de văzut dacă noul guvern federal va schimba ceva în această privință. Birourile de presă ale partidelor care îl compun fac referire la acordul de coaliție, care menționează, de asemenea, o modificare planificată a legii familiei. Acesta prevede că, în cazul părinților necăsătoriți care locuiesc împreună, este probabil ca în viitor mama să fie cea care va trebui să se adreseze instanței dacă se opune custodiei comune, nu tatăl. În schimb, în cazul părinților care locuiesc separat, nu se vor schimba prea multe față de normele actuale.

Drepturi de custodie versus drepturi de contact cu copilul

Dreptul de custodie este un lucru, iar dreptul de a avea contact cu copilul este altul. Problema frecvenței cu care tatăl (sau mama, în cazul în care copilul locuiește cu tatăl) are dreptul de a vedea copilul poate, de asemenea, să facă obiectul unui litigiu. În Germania, de obicei, copilul locuiește permanent cu unul dintre părinți – de obicei mama – iar celălalt părinte trebuie să stabilească cât de des are dreptul de a vedea copilul.

În noul acord de coaliție se precizează că guvernul dorește să îmbunătățească consilierea în materie de educație parentală, divorț și conflicte familiale și să pună accent pe modelul de custodie alternativă, ceea ce înseamnă că ambii părinți au aceleași drepturi și responsabilități după separare. Dacă unul dintre părinți ar trebui să petreacă mai puțin timp cu copilul, acest lucru ar trebui să fie justificat de bunăstarea copilului.

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că modelul de custodie alternantă ar trebui să devină principiul director. Întrebat despre acest lucru, Philipp Geiger, purtător de cuvânt adjunct al comitetului executiv al partidului SPD, explică faptul că legea nu este menită să impună un model specific de custodie, indiferent dacă părinții locuiesc împreună sau separat. În cazurile în care părinții separați nu pot ajunge la un acord cu privire la custodia copiilor lor comuni, litigiul ar trebui să fie soluționat de către o instanță de familie, ținând cont de circumstanțele individuale ale cazului și luând în considerare care este interesul superior al copilului.

Astfel, se pare că noul guvern federal dorește doar să consolideze poziția modelului alternativ de îngrijire în consiliere, dar nu și în lege. Și acest lucru este, de asemenea, un lucru cu privire la care Asociația mamelor și taților singuri este sceptică. Planul de îmbunătățire a serviciilor de consiliere în domeniul educației parentale, al divorțului și al conflictelor familiale este în general privit pozitiv. Cu toate acestea, acesta critică faptul că mediatorul trebuie să se concentreze asupra modelului alternativ de îngrijire.

O bună consiliere ar trebui să le permită părinților să găsească cel mai bun model pentru copilul lor, a declarat președintele VAMV: „Prin urmare, părinții ar trebui să fie informați în mod deschis cu privire la diferitele opțiuni de menținere a contactului cu copilul lor, la avantajele și dezavantajele acestora, astfel încât părinții să poată decide ce soluție funcționează cel mai bine pentru copilul lor și pentru situația lor de viață individuală. Modelul de îngrijire alternativă este o soluție bună pentru unii copii și părinți, dar cu siguranță nu pentru toți”, a adăugat ea.

Modelul de custodie determină volumul de întreținere

Modelul de custodie alternativă nu se referă doar la drepturi și responsabilități sau la timpul pe care părinții îl petrec cu copiii lor. Este vorba, de asemenea, despre bani. Pentru că, atâta timp cât nu există un model alternativ de custodie, tații (sau mamele) cu care copiii petrec mai puțin timp plătesc integral pensia alimentară – chiar dacă au grijă de copii 49% din timp.

„Așadar, cea mai ieftină opțiune pentru mine ar fi să nu mă ocup deloc de copilul meu și să plătesc doar pensia alimentară. Cea mai costisitoare opțiune este cea în care am grijă de copilul meu 49% din timp, am o cameră pentru copii, cumpăr haine și mâncare și trebuie să plătesc în continuare pensia alimentară”, explică Markus Witt de la asociația Väteraufbruch für Kinder. „Este un sistem complet distorsionat, ceva trebuie să se schimbe în această privință. Legea privind pensia de întreținere ar trebui, de asemenea, să creeze stimulente pentru responsabilitatea parentală comună, nu să o împiedice.”

Consiliul consultativ al Ministerului Federal al Familiei propune un nou sistem de pensii alimentare

În acordul de coaliție nu există nimic specific în acest sens. Cu toate acestea, consiliul consultativ al Ministerului Federal al Familiei propune un model etapizat. Întreținerea ar putea fi plătită integral de către cei care au custodia copilului până la o treime din timp, apoi suma ar trebui să scadă treptat, iar atunci când ambii părinți au custodia egală a copiilor, ar trebui să se aplice dispozițiile modelului de custodie alternantă.

Cu toate acestea, nici aceste modele gradate nu vor elimina situațiile de conflict. Chiar și consiliul consultativ avertizează cu privire la pericolul „matematizării”.

Markus Witt avertizează, de asemenea, împotriva introducerii unui astfel de sistem. În opinia sa, aceasta ar duce la mai multe procese privind dreptul de acces și ar reprezenta o povară și mai mare pentru copii și părinți. Este nevoie de un sistem care să motiveze îngrijirea și nu doar mai mulți bani.

Rolul tatălui s-a schimbat

Consiliul consultativ al Ministerului Federal al Familiei este clar într-un punct: „Este nevoie de o reformă de anvergură pentru a consolida modelul de custodie comună în sistemul nostru juridic.” Unul dintre motive este că imaginea tatălui s-a schimbat. „Mulți tați sunt din ce în ce mai dornici să se implice activ în viața copiilor lor.”

Michael Friedrich ar dori, de asemenea, să participe mai mult la procesul de creștere a fiului său. El este convins că, în calitate de tată, poate sprijini mai bine dezvoltarea unora dintre abilitățile copilului său. Acest lucru este dovedit științific. Dacă tații nu sunt implicați în procesul de educație parentală, acest lucru nu trece neobservat de către copii. De exemplu, studiile arată că copiii, în special băieții, cu dificultăți de vorbire sau cu ADHD au mai multe șanse de a fi crescuți fără tată.

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Germania: FDP se opune în continuare plății unei sume forfetare de 300 de euro pentru pensionari din cauza creșterii prețurilor la energie

FDP continuă să se opună plății așa-numitei Energiepauschale, o sumă forfetară de 300 de euro pentru pensionarii din Germania,...

Berlinul este capitala variolei. Numărul de infecții în Germania este în creștere

Un număr tot mai mare de cazuri de variolă a maimuțelor sunt raportate în Germania. Marți, Institutul Robert Koch...

Variola maimuței: Ministrul german al sănătății anunță prima livrare de vaccin

Ministrul german al Sănătății, Karl Lauterbach, se așteaptă ca primele 40.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuțelor să...

Șeful Institutului Robert Koch face presiuni pentru o nouă lege de protecție împotriva infecțiilor

Restricțiile impuse de Covidien în Germania au fost în mare parte ridicate, iar pentru mulți cetățeni germani aceasta este...