Cât puteți câștiga din indemnizația de șomaj în Germania?

Indemnizația de șomaj în Germania se numește „Arbeitslosengeld II”, cunoscută în mod obișnuit sub numele de „Hartz IV”. Hartz IV nu trebuie confundat cu Arbeitslosengeld I, ale cărui rate sunt calculate pe baza veniturilor anterioare și care se plătește numai persoanelor care au plătit asigurarea de șomaj ca parte a contractului de muncă (cu câteva excepții, acest lucru este obligatoriu pentru aproape orice persoană care lucrează).

Arbeitslosengeld II este menit să ofere persoanelor fără loc de muncă un mijloc de trai decent. Șomerii au posibilitatea de a adăuga o sumă limitată de bani la prestația lor. Care este limita de venit (Hinzuverdienstgrenze) pentru beneficiarii de indemnizație de șomaj în Germania?

Cât de mult se poate câștiga în plus față de indemnizația de șomaj în Germania?

Dacă primiți indemnizație de șomaj social în Germania și câștigați până la 100 de euro pe lună, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la reducerea indemnizațiilor dumneavoastră. Aceasta este așa-numita sumă de bază neimpozabilă. Aceasta este așa-numita Grundfreibertag (suma de bază neimpozabilă).

Cu toate acestea, situația este diferită dacă primiți indemnizație de șomaj în Germania și câștigați mai mult de 100 de euro:

  • Cei care câștigă între 100 și 1.000 de euro pot păstra 20 la sută din suma câștigată
  • Cei care câștigă între 1.000 și 1.200 de euro pot păstra 10 la sută din venituri.

La calcularea ratei indemnizației de șomaj se ia în considerare restul veniturilor dumneavoastră, care este de 80 % (pentru cei care câștigă între 100 și 1 000 de euro) și, respectiv, 90 % (pentru cei care câștigă între 1 000 și 1 200 de euro).

Ce înseamnă acest lucru în practică?

Prin urmare, o persoană care câștigă 450 de euro ca șomer în Germania poate păstra primii 100 de euro fără să se teamă că această sumă va fi redusă cu valoarea prestației. Din cei 350 de euro rămași, beneficiarul poate păstra 20 %, adică 70 de euro. Prin urmare, persoana în cauză va primi în total 170 de euro. Restul de 280 de euro va fi adăugat la alocație, astfel încât suma va fi de 144 de euro în loc de 424 de euro.

Exemplu de calcul

Mai jos vă prezentăm încă un exemplu de factură, pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine cum se calculează suma pe care o veți primi dacă efectuați o muncă suplimentară și în același timp percepeți indemnizația de șomaj.

Dacă sunteți șomer și primiți indemnizație de șomaj în Germania, câștigați 1 100 de euro pe lună. Cât din această sumă poate păstra pentru sine?
Să calculăm:
Suma neimpozabilă: 100 de euro
20% din 900 de euro (= suma care se situează peste 100 de euro și sub 1.000 de euro): 180 de euro
10% din 100 de euro (= suma care se situează peste 1.000 de euro): 10 euro
După cum puteți vedea din calculul de mai sus, beneficiarul prestației poate păstra 290 de euro.

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Revolte în Belgia și în Țările de Jos: Un expert avertizează asupra „urii față de Occident” în rândul migranților

Aceștia au dat foc la scutere electronice, au atacat ofițeri de poliție și au spart geamurile mașinilor. Europa discută...

Germania: un număr semnificativ mai mare de șomeri decât în urmă cu un an

Numărul șomerilor din Germania în noiembrie a fost cu peste 100.000 mai mare decât în aceeași lună a anului...

Milionarul Chico a comandat toate taxiurile din Dortmund

Un videoclip cu milionarul Chico circulă pe internet. În filmare, Chico poate fi văzut încercând să comande toate taxiurile...

Spitalele germane pentru copii rămân fără paturi – situația este dezastruoasă

Specialiștii germani din secțiile de terapie intensivă și de urgență trag un semnal de alarmă. Există un deficit de...