Care este acum situația pandemiei în Germania: este vârful celui de-al cincilea val?

Timp de mai multe săptămâni, numărul de noi infecții cu coronavirus în Germania la 100.000 de locuitori în decurs de 7 zile a crescut zilnic – dar acest lucru se schimbă acum: miercuri, rata de incidență raportată de Institutul Robert Koch a fost de 1.450,8, doar puțin peste valoarea din ziua precedentă (1.441,0). Această tendință este evidentă de câteva zile. Se sparge valul sau există o altă explicație pentru această situație? Iată ce trebuie luat în considerare atunci când se evaluează situația actuală a pandemiei în Germania.

Este acesta deja vârful celui de-al cincilea val de coronavirus în Germania?

Potrivit ministrului federal al Sănătății, Karl Lauterbach, și directorului Institutului Robert Koch, Lothar Wieler, vârful celui de-al cincilea val de coronavirus nu a fost încă atins în Germania. Acest lucru este așteptat să se întâmple în februarie. Cu toate acestea, aceste previziuni sunt supuse incertitudinii. De exemplu, modelul pe care se bazează previziunile Institutului Robert Koch nu ia încă în considerare impactul unei variante de coronavirus care, potrivit experților, se va răspândi în următoarele săptămâni: este vorba de noua subvariantă Omicron BA.2. Conform cunoștințelor actuale, această variantă ar putea fi și mai contagioasă, ceea ce ar putea face ca valul Omicron să dureze mai mult decât se așteaptă.

Care este situația în diferite regiuni ale Germaniei?

Potrivit Institutului Robert Koch, incidența la șapte zile a COVID-19 continuă să crească în unele landuri germane, în timp ce în altele s-a înregistrat o scădere recentă sau o stagnare a ratei de incidență. Ulrike Gote, senator pentru sănătate din Berlin, a declarat marți că vârful celui de-al cincilea val ar putea fi deja atins sau chiar depășit în capitală. Acest lucru este indicat de datele din laboratoare.

Ce rol joacă testele?

De săptămâni întregi, laboratoarele din Germania raportează noi recorduri, atât în ceea ce privește numărul de teste efectuate, cât și procentul de rezultate pozitive. În multe state federale, mai mult de fiecare al doilea eșantion testat este pozitiv. Procentul de rezultate pozitive, care a atins un nivel record de aproximativ 45 % la nivel național, sugerează că multe infecții nu sunt confirmate în prezent în laboratoare, ceea ce înseamnă că nu sunt incluse în statisticile oficiale. „Cu cât procentul de rezultate pozitive este mai mare, combinat cu un număr persistent și ridicat de cazuri noi de infecție, cu atât numărul de infecții nedetectate în populație este mai mare” – explică Institutul Robert Koch în raportul său săptămânal privind pandemia de coronavirus. Potrivit șefului RKI Wieler, până în prezent nu există niciun indiciu că în Germania s-a atins deja vârful celui de-al cincilea val al pandemiei.

Care este situația actuală a testelor?

Experții se întreabă cum va evolua comportamentul de testare al oamenilor în contextul discuțiilor despre capacitatea limitată de testare PCR. Uneori, cozile foarte lungi din fața centrelor de testare și posibila prelungire a timpului de așteptare a rezultatelor pentru persoanele care nu fac parte din grupurile prioritare pot face ca testele PCR să fie mai puțin probabil să fie efectuate, în special în cazul bolilor ușoare. Unele persoane se izolează după un test rapid pozitiv, dar nu mai confirmă rezultatul cu PCR – astfel de cazuri nu sunt incluse în statisticile care iau în considerare doar infecțiile confirmate prin PCR.

Ce evoluție are boala atunci când este infectată cu varianta Omicron?

Acest lucru a fost observat mai întâi în alte țări, cu timpul și în Germania: „Procentul de persoane care dezvoltă o evoluție severă a bolii este mai mic pentru varianta Omikron decât pentru varianta Delta”, a spus Wieler. Proporția persoanelor nevaccinate care au ajuns la spital din cauza unei infecții cu coronavirus a fost aproape de două ori mai mare în cazul variantei Delta decât în cazul variantei Omicron. Cu toate acestea, datele Institutului Robert Koch confirmă totuși un risc mult mai mare pentru persoanele nevaccinate.

Ce rol joacă vârsta?

Până în prezent, în Germania sunt infectate cu Sars-CoV-2 mai ales persoanele tinere. În unitățile de terapie intensivă, există o nouă creștere a numărului de pacienți cu COVID-19. Numărul deceselor este în prezent în scădere, dar ar putea crește din nou, a spus Wieler. Exact atunci când vine vorba de grupa de vârstă 60+, există mai multe persoane nevaccinate în Germania decât în alte țări.

Ce ziceți de relaxarea restricțiilor privind pandemia în Germania?

Lauterbach a avertizat că relaxarea prematură a restricțiilor ar putea duce la o durată mai mare a celui de-al cincilea val al pandemiei. Anul trecut, Institutul Robert Koch a prezentat propunerile sale de relaxare a restricțiilor. În contextul opțiunii Omicron nu a fost publicat încă niciun document de acest tip. O purtătoare de cuvânt a Institutului Robert Koch a declarat că acesta monitorizează în mod constant evoluția pandemiei și adaptează permanent recomandările, dar că, în cele din urmă, politicienii sunt cei care trebuie să decidă ce măsuri trebuie luate.

Cum să facem față unor posibile noi variante ale virusului în viitor?

Chiar dacă valul Omicron se stinge, acest lucru nu înseamnă neapărat sfârșitul pandemiei. Pot apărea și alte variante, care vor fi foarte diferite de cele care există deja. O apărare eficientă împotriva acestora este vaccinarea populațiilor din întreaga lume.

Sursa: www.rnd.de

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Germania: FDP se opune în continuare plății unei sume forfetare de 300 de euro pentru pensionari din cauza creșterii prețurilor la energie

FDP continuă să se opună plății așa-numitei Energiepauschale, o sumă forfetară de 300 de euro pentru pensionarii din Germania,...

Berlinul este capitala variolei. Numărul de infecții în Germania este în creștere

Un număr tot mai mare de cazuri de variolă a maimuțelor sunt raportate în Germania. Marți, Institutul Robert Koch...

Variola maimuței: Ministrul german al sănătății anunță prima livrare de vaccin

Ministrul german al Sănătății, Karl Lauterbach, se așteaptă ca primele 40.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuțelor să...

Șeful Institutului Robert Koch face presiuni pentru o nouă lege de protecție împotriva infecțiilor

Restricțiile impuse de Covidien în Germania au fost în mare parte ridicate, iar pentru mulți cetățeni germani aceasta este...