Bürgergeld 2022: iată ce se plănuiește și cine va putea beneficia de noul beneficiu!

Persoanele nevoiașe din Germania vor avea dreptul la o nouă prestație începând de anul viitor, Bürgergeld (alocație pentru cetățeni, prestație civică). Cu toate acestea, acest sprijin este supus anumitor cerințe și obligații. Cine va avea dreptul la ea și pe ce principii, veți afla în articolul următor.

Din 2022 Bürgergeld va înlocui alocația socială anterioară pentru șomeri, mai bine cunoscută sub numele de Hartz IV, și va fi disponibilă pentru cei care au nevoie. Acest ajutor social de stat, pe care SPD, Verzii și FDP l-au prevăzut de mult timp în programele lor de partid, va fi un venit de bază.

În primul rând, se acordă atenție nevoilor solicitantului

Plata noii prestații este legată de anumite condiții. Cea mai importantă este existența unei „nevoi” adecvate. Indemnizația pentru cetățeni trebuie să fie percepută după ce se acordă indemnizația de șomaj I. În plus, activele și tipul de locuință devin relevante pentru plata prestației numai după o perioadă de referință de doi ani.

Trei condiții prealabile

Mai exact, sunt menționate trei condiții prealabile: capacitatea de muncă, reședința în Germania și nevoia de asistență. Persoanele care au cel puțin 15 ani, dar care nu au împlinit încă vârsta standard de pensionare, vor avea dreptul la această prestație. Sunt considerate apte de muncă persoanele care, din cauza unei boli sau a unui handicap, nu sunt incapabile să lucreze în viitorul previzibil timp de cel puțin trei ore pe zi în condiții normale pe piața generală a muncii. Cu alte cuvinte, indiferent de sarcina de lucru exactă. Compania de asigurări de pensii decide dacă o persoană este aptă de muncă.

Persoanele care locuiesc într-o gospodărie cu un beneficiar apt de muncă vor fi, de asemenea, eligibile pentru noua prestație. Printre exemple se numără soții sau partenerii de viață, precum și copiii. Astfel, cetățenii care nu pot munci pot avea dreptul la această prestație, dar în acest caz se aplică condiții mai simple.

În plus, solicitantul trebuie să aibă reședința obișnuită în Germania. Și astfel ajungem la nevoia de asistență: aceasta înseamnă că persoanele nu pot sau pot doar insuficient să se întrețină singure din veniturile sau bunurile care trebuie luate în considerare și nu au niciun ajutor din partea rudelor sau a altor furnizori de prestații sociale, inclusiv alocații pentru locuință sau alocații pentru copii.

Prin urmare, persoanele angajate pot fi considerate nevoiașe. Același lucru este valabil și pentru cei care primesc indemnizația de șomaj I.

Alocația de cetățean nu este disponibilă pentru spitalizări de lungă durată sau perioade de reabilitare

Dreptul la prestație nu este disponibil dacă persoana este „departe de zona apropiată în timp și spațiu” fără un acord prealabil cu persoana de contact și, prin urmare, nu poate accepta niciun loc de muncă care i-ar fi fost oferit de către biroul de ocupare a forței de muncă. Același lucru este valabil și pentru cetățenii care sunt „cazați într-o unitate staționară”, explică site-ul „buerger-geld.org”. Exemplele sunt deținuții sau persoanele care se află în spital pentru o perioadă lungă de timp – în aceste cazuri, totuși, alocația de cetățean poate fi acordată în condiții adecvate. Excepție fac șederile de reabilitare sau de spitalizare de mai puțin de șase luni, la fel și condamnații care lucrează fără supraveghere în timpul zilei.

Cerințele modificate și simplificate se aplică persoanelor care au împlinit vârsta legală de pensionare sau a căror incapacitate de muncă preconizată depășește șase luni. De asemenea, se aplică în cazul în care o persoană primește o pensie, o indemnizație pentru mineri sau alte prestații similare de drept public care sunt suficiente pentru a o întreține.

Reguli menționate mai sus se aplică și străinilor

Normele enumerate se aplică nu numai cetățenilor germani, ci și străinilor. Cu toate acestea, dreptul la prestație nu se aplică străinilor care nu au o reședință sau un loc obișnuit de ședere în Germania – de exemplu, turiștii sau lucrătorii sezonieri – nu au și nu pot obține un permis de muncă, nu desfășoară o activitate profesională remunerată sau dreptul de ședere a fost acordat numai în scopul căutării unui loc de muncă – în acest caz, nici membrii familiei nu au dreptul la prestație.

Pe de altă parte, solicitanții de azil recunoscuți au dreptul la prestații. În mod similar, străinii care pot lucra legal cu aprobarea Agenției pentru ocuparea forței de muncă. Pentru membrii de familie străini, există o perioadă de „blocaj” pentru primele trei luni de ședere în Germania – cu excepția cazului în care aceștia au un permis de ședere din motive internaționale, umanitare sau politice.

Solicitarea alocației de cetățenie se poate face și online

Alocația de cetățenie se acordă numai la cerere. Cererea trebuie depusă la autoritatea competentă – de obicei, la biroul municipal, orășenesc sau comunitar. Locul de reședință este important aici; în cazul persoanelor fără adăpost, contează locul de reședință real.

Ar trebui să fie suficientă depunerea unei cereri informale, de exemplu, prin e-mail sau prin intermediul site-ului web al autorității relevante, sau verbal la birou. Portalul „buerger-geld.org” recomandă utilizarea unei scrisori recomandate pentru a putea dovedi momentul exact al depunerii cererii. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că are un efect retroactiv foarte limitat, astfel încât venitul cetățeanului trebuie să fie solicitat în timp util. Decizia va fi comunicată prin notificare, iar perioada de recurs este de o lună.

Alocația pentru cetățeni se acordă, în general, pentru o perioadă cuprinsă între șase luni și un an. În cazul în care o cerere trebuie să fie depusă pentru o perioadă mai lungă, trebuie să se depună o nouă cerere. În cazul în care prestația nu este solicitată pentru o lună întreagă, plata se face pe zile, presupunând întotdeauna 30 de zile pe lună.

Suma este transferată în contul specificat în cerere. Cu toate acestea, puteți solicita, de asemenea, plata prin cec, caz în care pot fi deduse costuri suplimentare.

Bürgergeld 2022 pentru costurile de trai, costurile de cazare și pentru persoanele din gospodăriile comune

Această prestație include o parte pentru cheltuielile de subzistență, o parte pentru cheltuielile de cazare și o parte care ia în considerare alte persoane care locuiesc cu solicitantul în cadrul unei comunități de bunuri. Cuantumul alocației civile depinde de venituri și de situația activelor.

Prin Bürgergeld, guvernul federal urmărește, de asemenea, să construiască o relație de încredere între cetățeni și administrație. În acest scop, punctele forte și nevoile de dezvoltare ale persoanelor trebuie evidențiate prin intermediul unei proceduri de determinare a competențelor. Aceasta include competențele transversale.

Ofertele și etapele stabilite în acest mod sunt consemnate într-un acord de participare pentru o perioadă de șase luni. După șase luni, acestea pot fi modificate și adaptate la noua situație. Între timp, beneficiarul alocației ar putea participa la cursuri de formare profesională și să-și dezvolte competențele. Obligațiile de cooperare ale cetățeanului sunt, de asemenea, incluse în acordul de participare.

Se așteaptă ca persoanele apte de muncă să accepte orice fel de muncă adaptată la abilitățile lor. Aceasta înseamnă că persoana trebuie să fie capabilă din punct de vedere fizic, mental sau emoțional să facă acest lucru, iar noile îndatoriri nu trebuie să pună în pericol creșterea copilului lor sau a copilului partenerului lor și nu trebuie să „interfereze” cu îngrijirea unui membru apropiat al familiei. Niciun alt motiv imperios necesar nu poate împiedica desfășurarea activității. În general, beneficiarul indemnizației de cetățenie trebuie să dovedească faptul că există motive pentru care nu este în măsură să desfășoare această activitate.

După cum s-a menționat, există, de asemenea, obligația de a coopera. Aceasta se aplică nu numai solicitantului, ci și anumitor grupuri terțe de persoane enumerate în lege. Se aplică, de asemenea, cetățenilor care au obligația de a plăti pensia de întreținere față de solicitant – dacă nu cooperează și nu informează centrul pentru ocuparea forței de muncă cu privire la pensia de întreținere, se poate aplica o amendă sau se poate solicita despăgubiri.

În anumite situații, sunt posibile și sancțiuni pentru încălcarea obligațiilor față de beneficiarul de Bürgergeld – reducerea prestațiilor în numerar a fost menționată aici.

Ministrul Muncii, Hubertus Heil (SPD), vorbește despre „o schimbare fundamentală de curs în politica socială, o mare reformă socială”. Noul sistem este „mai concentrat pe scoaterea oamenilor din șomaj pe termen lung”. Promisiunea sa este următoarea: „Dacă trebuie să folosiți Bürgergeld, vă vom sprijini cu toate mijloacele pentru a ieși din șomaj pe termen lung și a nu mai fi nevoiți să vă faceți griji că vă veți pierde locuința”.

Sursa: www.augsburger-allgemeine.de

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Brandenburg: polițiștii au găsit 1,2 tone de cocaină în lăzi de banane

Un angajat al unei companii din Brandenburg a alertat poliția cu privire la o descoperire neobișnuită. Marți după-amiază, ofițerii...

Berlin: un bărbat a căzut în coșul de fum – pompierii au fost nevoiți să desfacă peretele

Un incident neobișnuit a avut loc în Berlin. Locuitorii au auzit un strigăt de ajutor care venea parcă din...

Germania: Peste 130 de vehicule verificate pe A1

Pe autostrada A1, polițiștii și vameșii au efectuat ieri controale, în special în ceea ce privește traficul de persoane,...

Saxonia Inferioară: instanța a revocat parțial dreptul părinților la custodia copiilor lor pentru că aceștia au încetat să mai meargă la școală

Pentru că părinții nu și-au trimis copiii la școală, tribunalul districtual din Osnabrück, în landul Saxonia Inferioară, le-a revocat...