Avocații Bundestagului avertizează: Institutul Robert Koch are prea multă putere!

Institutul Robert Koch, condus de Lothar Wieler (60 de ani), are prea multă putere? Aceasta este concluzia unui studiu de specialitate realizat de serviciul științific al Bundestag-ului german.

Motivul studiului este scurtarea puternic criticată a stadiului de recuperare a pacienților de către Institutul Robert Koch de la șase la trei luni. Începând cu 14 ianuarie, Institutul Robert Koch a reușit să determine în mod independent cât timp după infectarea cu coronavirusul se poate considera că o persoană s-a recuperat.

Anterior, ordinul de exceptare COVID-19 stipula că persoanele erau considerate recuperate timp de șase luni după infectare. Acum, decretul face trimitere la site-ul internet al Institutului Robert Koch: acolo, autoritatea precizează cât timp se aplică statutul de convalescent. Printr-un simplu clic de mouse, este posibil să se stabilească cine este considerat convalescent în Germania și pentru cât timp.

Juriștii din Bundestag avertizează că Institutul Robert Koch are prea multă putere!

Cine și pentru cât timp este considerat vaccinat sau recuperat este „extrem de relevant pentru exercitarea drepturilor fundamentale”. Acest lucru se datorează faptului că, în Germania, acest statut este „baza pentru a determina dacă drepturile fundamentale ale unei persoane pot fi restricționate de măsurile privind coronavirusul sau dacă pot fi scutite de acestea pe baza unui certificat de vaccinare sau a statutului de recuperare”. De acest lucru depinde dacă oamenii pot merge la restaurant sau pot merge cu autobuzul și trenul fără a fi testați.

Avocații Bundestagului sunt „critici” cu privire la faptul că regulamentul este lăsat în întregime la latitudinea executivului, deoarece este „de mare importanță pentru drepturile fundamentale”. Acest lucru înseamnă că nu mai este parlamentul cel care decide, ci un organism – Institutul Robert Koch.

Serviciul științific critică faptul că, după modificarea regulamentului, „nici măcar guvernul federal (…) nu mai reglementează aspecte importante ale regulamentului privind certificatul de recuperare în sine, ci lasă acest lucru în seama unui alt organism, și anume Institutul Robert Koch”.

În plus, nu exista niciun motiv pentru care statutul de recuperare să nu poată fi modificat „prin adaptarea reglementării juridice în cadrul procedurii legislative ordinare”. Nu există nicio „bază științifică în ceea ce privește starea de refacere care să necesite o modificare atât de rapidă a legislației existente”.

Există mari „îndoieli” că decizia IRK este „constituțională”

Pentru expertul german în drept constituțional Josef Franz Lindner (55 de ani, Universitatea din Augsburg), este clar că expertiza „indică în mod precis și exact neconstituționalitatea regulamentului privind statutul persoanei recuperate”. Lindner a spus: „Decizia privind durata perioadei de recuperare nu poate fi lăsată la latitudinea Institutului Robert Koch, și cu siguranță nu prin simpla trimitere la site-ul internet al Institutului.”

Deputatul AfD din Bundestag, René Springer (42 de ani, AfD), într-un interviu pentru BILD, cere guvernului să acționeze „cât mai curând posibil”. „Până atunci, guvernul federal trebuie să revină la vechea regulă de 180 de zile pentru recuperări”. Pentru el, regulamentul actual este în mod clar „neconstituțional”.

Expertul în sănătate al CDU, Erwin Rüddel (66 de ani), cere ca parlamentul german „să își recapete rapid puterea de decizie”. Pentru Rüddel, este clar: „Din punct de vedere politic, lăsarea deciziei privind scurtarea statutului de recuperare pe seama Institutului Robert Koch a fost o greșeală gravă care trebuie corectată.”

sursa: www.bild.de

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Germania: FDP se opune în continuare plății unei sume forfetare de 300 de euro pentru pensionari din cauza creșterii prețurilor la energie

FDP continuă să se opună plății așa-numitei Energiepauschale, o sumă forfetară de 300 de euro pentru pensionarii din Germania,...

Berlinul este capitala variolei. Numărul de infecții în Germania este în creștere

Un număr tot mai mare de cazuri de variolă a maimuțelor sunt raportate în Germania. Marți, Institutul Robert Koch...

Variola maimuței: Ministrul german al sănătății anunță prima livrare de vaccin

Ministrul german al Sănătății, Karl Lauterbach, se așteaptă ca primele 40.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuțelor să...

Șeful Institutului Robert Koch face presiuni pentru o nouă lege de protecție împotriva infecțiilor

Restricțiile impuse de Covidien în Germania au fost în mare parte ridicate, iar pentru mulți cetățeni germani aceasta este...