Au căzut rachete asupra Poloniei – primul comentariu al premierului Morawiecki. SUA au dovezi ale existenței unei rachete antiaeriene ucrainene

– Am decis să creștem gradul de pregătire de luptă a unor ramuri selectate ale forțelor armate poloneze, cu un accent deosebit pe monitorizarea spațiului aerian, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki după o ședință specială a cabinetului. O reuniune a Consiliului de Miniștri convocată în legătură cu explozia care a avut loc la Przewodowo s-a încheiat marți înainte de miezul nopții.

– La Przewodowo a avut loc o explozie în urma căreia au murit doi polonezi. Ne amintim durerea și tot ceea ce s-a întâmplat acolo. Nu vom lăsa singure familiile și apropiații acestei tragedii”, a declarat Morawiecki.

– Am ridicat toate serviciile la o stare de pregătire sporită – polițiști, polițiști de frontieră, ofițeri ai Serviciului de Stat de Pompieri, precum și servicii speciale, a dat asigurări premierul.

– Lucrăm cu experți internaționali care lucrează cu experții noștri. Am cerut acest sprijin din partea aliaților’, a transmis premierul. – Efectuăm analize și consultări cu privire la utilizarea articolului 4 al pactului NATO, a adăugat el.

Explozie de rachete în Przewodovo. „Nu ne vom lăsa intimidați”

– Fac apel la toți polonezii să rămână calmi în fața acestei tragedii. Să fim atenți. Să nu ne lăsăm manipulați. Trebuie să ne ghidăm după reținere și prudență”, a transmis Morawiecki. – Fac apel la întreaga clasă politică să dea dovadă de reținere, de responsabilitate. Trebuie să le arătăm polonezilor unitate în aceste momente dificile și să le arătăm că înțelegem ce înseamnă rațiunea de stat poloneză’, a adăugat el.

– Trebuie să fim pregătiți pentru orice știri false. Aceasta este o armă pe care Moscova o folosește de mulți ani, în special în ultimii ani. Să ascultăm mesajele guvernului și ale aliaților noștri’, a făcut apel premierul. – Trebuie să fim împreună. Împreună suntem în siguranță și nu ne vom lăsa intimidați”, a adăugat el.

Polonia îl convoacă pe ambasadorul rus. „Rachetă de fabricație rusească”

Șeful diplomației poloneze, Zbigniew Rau, l-a convocat pe ambasadorul rus cu solicitarea de explicații imediate în legătură cu „impactul unei rachete de fabricație rusească” în districtul Hrubieszów, a anunțat marți seară purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Lukasz Jasina.

Acesta este până în prezent cel mai detaliat comunicat al guvernului polonez cu privire la explozia din Przewodowo. Pentru prima dată, guvernul a raportat că cauza a fost o „rachetă de fabricație rusească”.

„Suntem în contact foarte intens cu aliații cheie”

Șeful BBN, Jacek Siewiera, a declarat că președintele Andrzej Duda a vorbit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. – ‘Revizuim raționamentul pentru utilizarea articolului 4 al Alianței, care este consultarea tuturor membrilor Alianței cu privire la răspunsul adecvat’, a raportat el.

– Suntem în contact foarte intens cu aliații cheie, a spus Siewiera. El a adăugat că se află în contact regulat cu consilierul prezidențial american pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan. – Am avut mai multe discuții astăzi cu privire la situația actuală, a adăugat el.

Missila lansată de Ucraina

În urma unui atac cu rachetă în estul Poloniei, în urma căruia au murit două persoane, se pare că există indicii că racheta a fost o rachetă antiaeriană din Ucraina. Acest lucru a fost raportat miercuri de președintele american Joe Biden la o întâlnire cu alți șefi de stat și de guvern din țările NATO și G7 la Bali, potrivit agenției germane de presă dpa. Racheta în cauză era sistemul S-300.

Agenția de știri AP relatează, de asemenea, în consecință și citează oficiali americani de rang înalt. Potrivit raportului, concluziile preliminare indică faptul că racheta care a lovit Polonia a fost trasă de forțele ucrainene spre o rachetă rusă care se apropia.

sursa: onet.pl, spiegel.de

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Brandenburg: polițiștii au găsit 1,2 tone de cocaină în lăzi de banane

Un angajat al unei companii din Brandenburg a alertat poliția cu privire la o descoperire neobișnuită. Marți după-amiază, ofițerii...

Berlin: un bărbat a căzut în coșul de fum – pompierii au fost nevoiți să desfacă peretele

Un incident neobișnuit a avut loc în Berlin. Locuitorii au auzit un strigăt de ajutor care venea parcă din...

Germania: Peste 130 de vehicule verificate pe A1

Pe autostrada A1, polițiștii și vameșii au efectuat ieri controale, în special în ceea ce privește traficul de persoane,...

Saxonia Inferioară: instanța a revocat parțial dreptul părinților la custodia copiilor lor pentru că aceștia au încetat să mai meargă la școală

Pentru că părinții nu și-au trimis copiii la școală, tribunalul districtual din Osnabrück, în landul Saxonia Inferioară, le-a revocat...