Asistență juridică gratuită în Germania – instrucțiuni pas cu pas!

Cum să obțineți asistență juridică gratuită în Germania?

Locuiți în Germania și aveți nevoie urgentă de asistență juridică, dar venitul dvs. este prea mic pentru a plăti un avocat? În Germania, persoane mai puțin înstărite pot conta pe consultanță juridică gratuită! Trebuie doar să solicitați „Beratungshilfeschein”. „Beratungshilfeschein” este un document care confirmă veniturile mici și vă permite să primiți consultanță juridică gratuită. Acest certificat trebuie solicitat de la instanța administrativă (germ. Amtsgericht) conform domiciliului Dvs. sau poate fi obținut cu ajutorul avocatului ales. Datorită certificatului, avocatul va fi plătit pentru consultanța juridică și alte activități direct de către tribunal. Pentru a primi „Beratungshilfeschein” trebuie să plătiți o taxă de 10 euro, pe care avocatul o poate de asemenea anula. Formularul corespunzător poate fi găsit pe site-ul nostru web în șabloanele de scrisori: Șabloane de scrisori utile.

Asistență juridică gratuită în Germania – bază legală

Baza legală a asistenței juridice gratuite în Germania este Legea privind asistența consultativă (germ. Beratungshilfegesetz, BerHG). Se aplică în materie de drept civil (inclusiv dreptul muncii), dreptul administrativ, dreptul constituțional și dreptul social. În problemele legate de dreptul penal și administrativ, sunt acoperite doar costurile consultanței juridice.

Ce înseamnă asistența juridică în cadrul „Beratungshilfeschein”?

Asistența juridică gratuită obținută în cadrul „Beratungshilfeschein” include următoarele servicii:

 • Consultanță
 • Reprezentarea de către un avocat
 • Corespondența
 • Soluționarea extrajudiciară a litigiilor

Cine poate solicita asistență juridică gratuită în Germania în cadrul „Beratungshilfeschein”?

După cum am menționat anterior, persoanele cu venituri mici pot beneficia de consultanță juridică gratuită în Germania. Practica arată că calculul venitului care dă dreptul la asistență juridică gratuită variază de la instanță la instanță. Normele de calcul al venitului nu sunt, din păcate, simple și sunt îngreunate în plus de modificarea frecventă a veniturilor care se încadrează. Prin urmare, nu vă bazați pe propriile calcule, ci întrebați instanța locală. Următorul model de calcul trebuie utilizat numai orientativ:

La punctul A puteți calcula veniturile care trebuie luate în considerare, în partea B veți găsi instrucțiuni pentru a vă calcula nevoile. La punctul C, suma veniturilor nu poate depăși nevoile calculate cu mai mult de 15 euro..

Cu cât vă îndepărtați mai mult de limita de 15 euro, cu atât scad șansele Dvs. de a obține „Beratungshilfeschein”.

A) Calcularea venitului lunar

La calcularea venitului lunar se iau în considerare următoarele:

 • Salariu net (salariul brut din care se scad impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări de sănătate și șomaj, contribuții la pensie, ca de exemplu pensia Riester, contribuții de economisire VL)
 • Ajutor de șomaj
 • Ajutor pentru copil
 • Bafög
 • Ajutor pentru locuință
 • Alte venituri, de ex. din chirie etc

Pentru persoanele care desfășoară activități independente, trebuie specificat venitul mediu lunar (în conformitate cu bilanțul firmei – contul de profit și pierderi) al firmei, plus orice subvenții, cum ar fi cele pentru începerea afacerii și indemnizația de pornire.

B) Calcularea nevoilor financiare

În această secțiune se verifică ce sume pot fi deduse din veniturile calculate în secțiunea A. Următoarele sume sunt eligibile pentru deducere:

 • Valoarea neimpozabilă pentru persoane care se adresează justiției: 491 de euro
 • Valoare suplimentară pentru acoperirea nevoilor pentru persoanele active: 223 euro
 • Supliment de 491 de euro pentru partenerul de viață, cu condiția ca acesta din urmă să nu obțină singur venituri mai mari. Dacă venitul este scăzut, se acordă diferența dintre rata standard și venitul net
 • Plus 392 de euro pentru adulții aflați în întreținere
 • 372 de euro pentru tinerii între 15 și 18 ani
 • 345 de euro pentru copiii între șapte și paisprezece ani
 • 282 euro pentru copiii până la 6 ani
 • Chiria pentru apartament plus costuri suplimentare și costul energiei (încălzire, electricitate, gaz)
 • Dobânzile aferente plății datoriilor și ratelor (împrumuturi în rate, Bafög etc.), precum și sumele sechestrare, eventualele onorarii ale avocaților și costurile legale din litigiile anterioare
 • Primele de asigurare, cum ar fi, de exemplu, asigurarea de accident, asigurarea de sănătate, asigurarea de viață sau asigurare în caz de accident soldat cu deces Costul mutării într-o altă locuință – planificată sau deja efectuată, costuri suplimentare legate de evenimente familiale (botez, căsătoria copiilor etc.)

Sumele exacte sunt publicate în Monitorul Oficial Federal la 1 iulie în fiecare an. Sumele actuale vă pot fi prezentate de un avocat sau le puteți găsi la tribunalul local sau pe site-ul Ministerului Federal al Justiției. Aici veți găsi de asemenea o broșură de informare cu privire la asistența pe care o puteți obține.

C) Rezultatul

Asistența juridică se acordă dacă rezultatul venitului (punctul A) minus deducerile și cheltuielile totale (punctul B) este mai mic de 15 EUR.

Cine nu are dreptul la asistență juridică gratuită în Germania?

Asistența juridică gratuită în Germania nu poate fi utilizată în următoarele situații:

 • Atunci când solicitantul abuzează de acest drept, de exemplu, el solicită din nou eliberarea documentului pentru a verifica acuratețea consultanței juridice obținute anterior pe baza scutirii de costuri
 • Când solicitantul are o asigurare care acoperă costurile asistenței juridice (așa-numita Rechtsschutzversicherung)
 • Când o problemă este de fapt una banală și poate fi rezolvată la fața locului
 • Dacă în anumite situații este posibil să obțineți asistență juridică mai puțin costisitoare, de exemplu de la Asociația pentru Protecția Consumatorilor
 • Unele domenii de drept nu sunt eligibile pentru asistență juridică gratuită, de exemplu, legislația fiscală
 • Dacă procedurile legale sunt în desfășurare – atunci vorbim despre scutire de la cheltuielile de judecată

În Bremen și Hamburg, consilierea juridică publică înlocuiește asistența juridică.

Prozesskostenhilfe vs Beratungshilfeschein

Beratungshilfeschein nu trebuie confundat cu Prozesskostenhilfe. Prozesskostenhilfe poate fi utilizat pentru acoperirea integrală sau parțială a costurilor legale și a avocatului. Beratungshilfeschein poate fi însă folosit pentru a acoperi costurile legate de ajutorul unui avocat în chestiuni juridice extrajudiciare, pe care le-am scris mai sus. Cerințele pentru solicitanții Prozesskostenhilfe sunt aceleași ca și pentru Beratungshilfeschein.

Ce documente trebuie să pregătiți pentru a beneficia de Beratungshilfeschein?

Pentru a beneficia de Beratungshilfeschein, trebuie să demonstrați că vă aflați într-o situație personală și financiară dificilă. În acest scop, este necesar să pregătiți:

 • Asa numitul Lohnzettel de la angajator
 • Extrasele bancare din ultimele două luni
 • Adeverințe de genul: Sozialhilebescheid – în cazul persoanelor care beneficiază de ajutor social, Arbeitslosengeldbescheid – în cazul persoanelor care beneficiază de ajutor de șomaj
 • Contractul de închiriere (Mietvertrag) și dovada costurilor suplimentare (Nebenkosten)
 • În cazul în care o persoană are datorii, de asemenea dovezi cu privire la aceste
 • Dacă aveți o asigurare suplimentară, de exemplu pentru viață sau economii, trebuie să furnizați informații în acest sens
 • Documente relevante pentru  situația care necesită asistență juridică
 • Cartea de identitate sau pașaportul

Exemplu: O persoană care are probleme cu obținerea Kindergeld solicită Beratungshilfeschein, prezintă corespondența legată de această situație primită de la Familienkasse (Budesagentur für Arbeit) și ca persoană care primește de asemenea ajutor social atașează Sozialhilfebescheid și cartea de identitate, indicând faptul că solicită asistență juridică pentru obținerea Kindergeld.

Consiliere juridică gratuită prin Internet!

În epoca internetului este posibil să primiți consultanță juridică online. Datorită colaborării noastre cu Advocado, o platformă germană care oferă o evaluare legală gratuită a situației (momentan în limba germană). Pentru a primi sfaturi juridice gratuite online:

 • Accesați www.advocado.de și faceți clic pe butonul „Kostenfreie Anfrage” (întrebare gratuită) situat în partea dreaptă sus

Apoi răspundeți la două întrebări:

 • Sunteți reprezentat deja în acest caz de un avocat (Werden Sie bezüglich Ihres Anliegens bereits anwaltlich vertreten?)
 • Este o întrebare privată sau de afaceri (Handelt es sich um eine private oder geschäftliche Anfrage?)

Apoi descrieți pe scurt situația (Bei welchem ​​Anliegen können wir Ihnen helfen?):

 • Thema – aici scriem subiectul
 • Beschreiben Sie Ihr Anliegen –  descriem pe scurt situația în câmpul text

În pasul următor, aveți opțiunea de a încărca documentele care sunt relevante în cazul respectiv (Haben Sie wichtige Dokumente, die Sie hochladen möchten?) și trebuie să răspundeți la întrebarea dacă aveți o asigurare de protecție juridică (Haben Sie eine Rechtsschutzversicherung?). În continuare, furnizăm numele și datele de contact. După trimiterea anchetei, urmați instrucțiunile din mesajul pe care îl veți primi la adresa de email furnizată în formular.

La ce avocat trebuie să vă adresați pentru sfaturi?

Nu există restricții cu privire la alegerea unui avocat, acesta poate fi Rechtsanwalt sau un avocat (consilier juridic) dintr-o țară a UE care își desfășoară activitatea în Germania.

E bine să știți că în conformitate cu § 49a Abs. 1 S. 2 din Legea avocaților din Germania (Bundesrechtsanwaltsordnung – BRAO), refuzul de a accepta o persoană care deține documentul în cauză este posibil numai pentru un motiv bine întemeiat. În conformitate cu articolul 16a din reglementările privind exercitarea profesiei de avocat (Berufsordnung für Rechtsanwälte – BORA), aceștia nu sunt obligați să întocmească cereri pentru Beratungshilfeschein pentru persoanele care solicită acest lucru.

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Brandenburg: polițiștii au găsit 1,2 tone de cocaină în lăzi de banane

Un angajat al unei companii din Brandenburg a alertat poliția cu privire la o descoperire neobișnuită. Marți după-amiază, ofițerii...

Berlin: un bărbat a căzut în coșul de fum – pompierii au fost nevoiți să desfacă peretele

Un incident neobișnuit a avut loc în Berlin. Locuitorii au auzit un strigăt de ajutor care venea parcă din...

Germania: Peste 130 de vehicule verificate pe A1

Pe autostrada A1, polițiștii și vameșii au efectuat ieri controale, în special în ceea ce privește traficul de persoane,...

Saxonia Inferioară: instanța a revocat parțial dreptul părinților la custodia copiilor lor pentru că aceștia au încetat să mai meargă la școală

Pentru că părinții nu și-au trimis copiii la școală, tribunalul districtual din Osnabrück, în landul Saxonia Inferioară, le-a revocat...