Care este diferența dintre Arbeitslosengeld I și Arbeitslosengeld II (Hartz IV)?

Arbeitslosengeld I și Arbeitslosengeld II (cunoscute sub numele de „Hartz IV”) sunt prestații plătite șomerilor din Germania. Aceste beneficii par a fi identice, dar în realitate sunt diametral diferite. În general, persoanele care au dreptul la Arbeitslosengeld I nu au dreptul la Arbeitslosengeld II, care este o prestație socială. O excepție este atunci când cantitatea de ALG I nu este suficientă. În astfel de cazuri, este posibil să se primească bani suplimentari în cadrul ALG II. În mod similar, persoanele care au dreptul la ALG II nu au, de obicei, dreptul la o plată în cadrul ALG I. De obicei, de ALG I se ocupă Agentur für Arbeit, iar de ALG II se ocupă Jobcenter.

Ce este o plată Arbeitslosengeld I?

ALG I nu este o prestație socială, ci o prestație din sistemul german de asigurări de șomaj. Orice persoană care a plătit asigurarea de șomaj (die Arbeitslosenversicherung) timp de cel puțin 12 luni în cadrul activității sale profesionale are dreptul să primească indemnizația Arbeitslosengeld I în cazul în care devine șomer. Aceasta se plătește indiferent de averea fiecăruia. În practică, aceasta înseamnă că prestația nu poate fi redusă din cauza economiilor.

Cu toate acestea, ar trebui să se ia în considerare faptul că veniturile obținute în urma unui loc de muncă suplimentar vor fi luate în considerare la calcularea cuantumului ALG I. În plus, munca suplimentară nu trebuie să ocupe mai mult de 15 ore pe săptămână. În caz contrar, nu există șomaj și, prin urmare, nu există dreptul la indemnizație.

Suma de Arbeitslosengeld I

Banii plătiți în cadrul prestației Arbeitslosengeld I nu reprezintă o sumă fixă, ci valoarea sa este calculată pe baza veniturilor anterioare ale solicitantului. Persoanele fără copii au dreptul la 60% din venitul lor net de până acum. Cei care au copii au dreptul la 67% din venitul lor net de până acum.

În plus, se plătește o asigurare de sănătate (die Krankenversicherung), o asigurare de pensie (die Rentenversicherung) și o asigurare de îngrijire pe termen lung (die Pflegeversicherung). În anumite condiții, se plătesc și contribuțiile la asigurarea privată de sănătate (Krankenversicherung). Acest lucru se aplică solicitanților care au fost asigurați în mod privat timp de cel puțin 5 ani fără întrerupere. Cu toate acestea, contribuțiile la asigurările private de sănătate se plătesc numai în limita contribuțiilor legale de asigurări de sănătate.

În ceea ce privește contribuțiile la asigurarea de pensie, trebuie remarcat faptul că, datorită venitului mai mic, acestea sunt de asemenea mai mici, ceea ce se reflectă ulterior în cuantumul pensiei.

Cât timp este valabil dreptul la Arbeitslosengeld I?

Dreptul la prestația Arbeitslosengeld I se acordă numai dacă solicitantul a plătit contribuții la asigurarea de șomaj timp de cel puțin 12 luni în ultimii doi ani în cadrul unui loc de muncă. Valabilitatea prestației depinde de durata contribuției.

Important: Dacă vă reziliați contractul de muncă sau dacă acesta este reziliat din vina dumneavoastră, sunteți supus unei perioade de interdicție (Sperrzeit) pentru primele trei luni și nu beneficiați de prestația ALG I în această perioadă. Aceasta va fi plătită numai după trei luni.

Există reglementări speciale pentru șomerii cu vârsta de peste 50 de ani care permit o prelungire a prestației.

Ce este Arbeitslosengeld II?

Arbeitslosengeld II (abreviat ALG II), cunoscut sub denumirea de „Hartz IV”, este o prestație plătită de la bugetul de stat german șomerilor care, din diverse motive, nu și-au plătit contribuțiile la asigurarea de șomaj sau le-au plătit prea puțin timp. Această prestație este destinată să le ofere celor aflați în nevoie. Prin urmare, chiar și cei care au un loc de muncă și al căror salariu nu este suficient pentru a le acoperi cheltuielile de întreținere pot solicita Arbeitslosengeld II.

ALG II a fost introdus în 2005 prin fuzionarea altor două prestații de securitate socială, „Sozialhilfe” și „Arbeitslosenhilfe”. Deoarece această prestație este plătită din banii statului, înainte de a fi acordată, se verifică dacă există într-adevăr motive legale pentru acordarea ei. Se iau în considerare veniturile și activele tuturor persoanelor care locuiesc împreună cu solicitantul și cu care acesta are o relație directă, cum ar fi soții, copiii, membrii familiei sau partenerii de viață. În timp ce alocația familială (das Kindergeld), de exemplu, este, de asemenea, tratată ca venit, există o serie de rezerve financiare care rămân inviolabile și, prin urmare, nu pot fi luate în considerare la stabilirea eligibilității pentru alocație. Printre acestea se numără anumite forme de furnizare de pensii private, cum ar fi așa-numita „Riester-Rente”, care este o asigurare suplimentară de pensii private susținută de statul german.

Suma de Arbeitslosengeld II

ALG II se plătește în conformitate cu așa-numitele „rate de bază fixe de securitate socială” (fester Regelsatz). (fester Regelsatz). Cuantumul alocației pentru copii variază în funcție de vârsta copiilor.

În plus, este posibil să se solicite pentru „nevoi suplimentare”. În plus, este posibil să solicitați o „nevoie suplimentară”, cunoscută sub numele de „Mehrbedarf”. Acest lucru se aplică în special părinților singuri, persoanelor cu handicap și femeilor însărcinate.

De asemenea, sunt acoperite costurile pentru chirie și încălzire, atât timp cât acestea sunt rezonabile. De exemplu: dacă locuiți singur și închiriați un apartament cu trei camere, chiria nu este acoperită în întregime, deoarece apartamentul este de obicei prea mare pentru dumneavoastră.

Cât timp pot primi Arbeitslosengeld II?

Dreptul la ALG II este valabil atâta timp cât sunteți înregistrat ca șomer și vă aflați într-o situație în care aveți nevoie de asistență financiară externă. Cu toate acestea, este important de reținut faptul că beneficiarii de indemnizație de șomaj din Germania sunt obligați să caute în mod activ un loc de muncă și să se prezinte la fiecare solicitare scrisă din partea biroului de ocupare a forței de muncă. Dacă nu respectați aceste obligații, vă puteți pierde beneficiul.

Voi primi prestații dacă îmi dau demisia de la locul de muncă?

În cazul în care un angajat demisionează sau este concediat din vina sa, acesta trebuie să țină cont de anumite consecințe.

  • Efectul demisiei angajatului asupra prestației Arbeitslosengeld I: Dacă un angajat demisionează de la locul de muncă, acesta va fi supus așa-numitei „perioade de interdicție” (Sperrfrist) în cazul ALG I. (Sperrfrist), care este de 12 săptămâni. Aceasta înseamnă că nu va primi prestația pentru această perioadă de timp. După expirarea celor 12 săptămâni, prestația va fi plătită în mod normal. Cu toate acestea, există excepții de la această regulă. În cazul în care există un motiv valabil pentru demisia de la locul de muncă (de exemplu, hărțuire sau o problemă de sănătate), blocajul nu se aplică.
  • Efectul rezilierii contractului de muncă de către angajat asupra prestației Arbeitslosengeld II: În cazul în care angajatul demisionează din proprie inițiativă, acesta este sancționat cu o reducere de 30 % a prestației în cazul ALG II. Reducerea are loc în primele 3 luni de șomaj.

Unde și cum îmi pot raporta șomajul în Germania?

În Germania, șomajul este raportat la biroul de muncă (Bundesagentur für Arbeit). Persoanele al căror contract de muncă pe durată determinată nu a fost reînnoit sau care au primit o notificare de încetare a contractului trebuie să se prezinte la biroul de ocupare a forței de muncă cel târziu în prima zi de șomaj.

Cei care nu au știut că nu li se va reînnoi contractul de muncă pe durată determinată trebuie să se prezinte la autorități în cel mult trei zile de la ultima zi de muncă.

În plus, este important să vă înregistrați ca „persoană în căutarea unui loc de muncă” la Centrul pentru ocuparea forței de muncă cu cel puțin trei luni înainte de încheierea contractului de muncă (de exemplu, în cazul unui contract pe durată determinată, dacă nu știți dacă acesta va fi prelungit). Puteți face acest lucru la numărul de telefon 0800 4 5555 00 sau online: înregistrați-vă ca „persoană în căutarea unui loc de muncă”. (trebuie să vă înregistrați mai întâi pe site). Cu toate acestea, nu va fi nevoie să vă prezentați la Centrul pentru ocuparea forței de muncă la o dată ulterioară pentru a îndeplini celelalte formalități.

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Germania: Interzicerea generală a căsătoriei copiilor este incompatibilă cu Legea fundamentală

Interzicerea generală a căsătoriei copiilor încalcă Legea fundamentală germană. Aceasta este decizia Curții Constituționale Federale din Karlsruhe. Modificări necesare ale...

Germania: există un acord privind subvențiile pentru încălzire, printre altele, pentru păcură și peleți

Guvernul federal și guvernele diferitelor landuri germane au convenit asupra condițiilor de lansare a unui fond de ajutor pentru...

Schufa scurtează perioada de păstrare a înscrisurilor privind falimentul consumatorilor

De acum înainte, informațiile privind insolvențele consumatorilor pot fi găsite pe Schufa doar timp de șase luni. Compania a...

Discuțiile privind viitorul biletului de 29 de euro sunt în curs de desfășurare la Berlin

La șase săptămâni de la alegerile pentru Camera Deputaților din Berlin (germană: Abgeordnetenhaus), SPD revine, cel puțin parțial, asupra...