Alocație pentru locuință, frână de preț la gaz și electricitate, schimb de permis de conducere … Iată ce se va schimba pentru consumatorii din Germania în ianuarie 2023

Creșterile de prețuri vor fi resimțite de cetățenii germani și în 2023. Acesta este motivul pentru care guvernul federal a adoptat o serie de concesii care îi vor scuti de povara crizei energetice. Există, de asemenea, vești bune pentru pensionari și pentru contribuabilii la sistemul de pensii. În plus, se apropie un termen limită important pentru milioane de rezidenți germani. Iată o prezentare generală a modificărilor importante care vor intra în vigoare anul viitor.

Suma scutită de impozit (Grundfreibetrag)

În fiecare an, în Germania crește suma veniturilor pentru care nu trebuie să plătiți impozite. În 2023, Grundfreibetrag, sau suma neimpozabilă, va crește pentru persoanele singure de la 10 347 de euro la 10 908 euro. În ceea ce privește cuplurile căsătorite, suma se dublează și va fi de 21.816 euro din ianuarie.

semnele de impozitare

Pentru a evita fenomenul de capcană a inflației, nu doar suma neimpozabilă va crește. Pragurile de impozitare vor fi, de asemenea, ajustate. Pentru contribuabilii din Germania, acest lucru poate implica stabilirea unui prag de impozitare mai mic, ceea ce duce la un venit net mai mare.

De exemplu, o rată de impozitare de 42% se va aplica anul viitor doar dacă valoarea venitului impozabil este de 62 810 euro sau mai mult. În schimb, în cazul unei cote de impozitare și mai mari, de 45%, care îi afectează pe cei mai bogați locuitori ai Germaniei, pragul de venit nu se va modifica – cei mai bogați oameni nu vor fi scutiți de nicio povară fiscală.

Fenomenul capcanei inflației constă într-o reducere reală a valorii veniturilor obținute de unii contribuabili din cauza unei neconcordanțe între nivelul pragurilor de impozitare și rata de ajustare a salariilor. În cazul în care autoritățile statului nu ajustează pragurile de impozitare, unii contribuabili intră într-un prag de impozitare mai ridicat, ceea ce duce la o reducere reală a valorii veniturilor lor.

Data de depunere a declarațiilor de impozit pe proprietate

Proprietarii de locuințe au termen până la sfârșitul lunii ianuarie pentru a-și depune declarațiile de impozit pe proprietate. Inițial, termenul a fost stabilit pentru sfârșitul lunii octombrie. Cu toate acestea, s-a decis ulterior să fie prelungit.

Suma forfetară pentru munca la distanță (Homeoffice-Pauschale)

Până în prezent, persoanele care lucrau de acasă puteau indica în declarația de impozit până la 120 de zile de muncă la domiciliu. A existat o deducere fiscală de 5 euro pe zi sau de maximum 600 de euro pe an. În 2023, suma forfetară va crește la 6 euro pe zi și la un maxim de 1 260 de euro pe an. Astfel, este posibil să se solicite rambursarea pentru munca la distanță pentru până la 210 zile lucrătoare petrecute la un birou de acasă.

Deductibilitatea forfetară a angajatului (Arbeitnehmerpauschbetrag/Werbungskostenpauschale)

Până în prezent, angajații din Germania au putut să deducă 1 200 de euro pe an drept cheltuială deductibilă din impozit. În 2023, această sumă va crește ușor, ajungând la 1.230 de euro.

Sparerpauschbetrag

Pentru prima dată din 2002, guvernul federal va majora suma scutită de impozit pe câștigurile de capital începând cu 1 ianuarie 2023. Așa-numitul Sparerpauschbetrag va crește de la 801 EUR la 1.000 EUR pe an de persoană. Astfel, o sumă mai mare de venituri din dobânzi sau dividende nu va fi impozabilă.

Kindergeld și Kinderzuschlag

Din ianuarie 2023, familiile din Germania vor primi o sumă ușor mai mare din alocația pentru copii Kindergeld. Acesta va crește la 250 de euro pe lună pentru fiecare copil. În același timp, suma scutită de impozit pentru a avea copii, sau Kinderfreibetrag, va fi, de asemenea, majorată. De la anul, aceasta se va ridica la 6.024 euro. Rețineți că părinții din Germania pot beneficia fie de alocația pentru copii, fie de suma scutită de impozit – în funcție de alocația care le este mai favorabilă.

Familiile cu venituri mici pot primi o alocație pentru copii (Kinderzuschlag) în plus față de Kindergeld. Din ianuarie 2023, valoarea maximă a acestei prestații va crește de la 229 EUR la 250 EUR pe lună.

Pentru mamele sau tații singuri, suma scutită de impozit (Alleinerziehenden-Freibetrag) va crește în 2023 de la 4.008 euro la 4.260 euro pentru primul copil.

Primă suplimentară de asigurare de sănătate

Rata medie a contribuției suplimentare pentru asigurarea obligatorie de sănătate va crește de la 1,3 la 1,6 % în 2023. Cu toate acestea, Ministerul german al Sănătății stabilește această rată doar cu titlu indicativ. Ratele efective ale contribuțiilor suplimentare sunt stabilite chiar de către fondurile de asigurări de sănătate. Acestea se pot abate de la medie.

Beitragsbemessungsgrenze

Beitragsbemessungsgrenze (BBG) este pragul superior al veniturilor, definit prin lege, de la care se calculează primele de asigurare obligatorie. Există două valori diferite: una pentru pensia legală și asigurarea de șomaj și una pentru asigurarea legală de sănătate și îngrijire.

Valoarea pragului superior de venit depinde de evoluția salariilor brute. De la 1 ianuarie 2023, BBG pentru pensii și asigurări de șomaj în vechile landuri federale va crește de la 7.050 euro pe lună la 7.300 euro. În estul Germaniei, acesta va crește de la 6 750 de euro pe lună la 7 100 de euro.

În cazul asigurărilor legale de sănătate, se aplică valori uniforme în toată Germania. În 2023, pragul de venit BBG va crește la 59 850 de euro pe an (4 987,50 euro pe lună). Angajații salariați sunt supuși unui anumit plafon anual de venituri, așa-numitul Jahresentgeltgrenze sau, altfel, Versicherungspflichtgrenze. Doar angajații care câștigă mai mult decât atât pot fi scutiți de asigurarea obligatorie de sănătate și pot încheia o asigurare privată. În 2023, limita va fi de 66.600 de euro pe an (5.550 de euro pe lună).

Limitarea cuantumului veniturilor suplimentare pentru pensionari

Cei care câștigă în plus după pensionarea anticipată au putut până acum să câștige maximum 46.060 de euro pe an pentru a evita deducerile din pensiile luate. Începând cu 2023, această limită va fi complet eliminată. Acest lucru înseamnă că persoanele în vârstă care nu au atins încă vârsta de pensionare pot câștiga mai mult fără restricții.

Contribuțiile la pensie sunt complet deductibile fiscal

Din 2023, contribuabilii din Germania vor putea deduce integral din impozit contribuțiile la pensii. Inițial, acest lucru nu trebuia să fie posibil până în 2025.

Licențiere electronică pe caz de boală

Începând cu 2023, angajații care beneficiază de asigurarea obligatorie de sănătate nu vor mai trebui să prezinte angajatorului un certificat de incapacitate de muncă pe suport de hârtie. Acest lucru se datorează faptului că angajatorul va primi aceste date în format electronic de la casele de asigurări de sănătate.

Deocamdată, acest lucru nu se aplică în cazul vizitelor la medici privați, medici din străinătate, fizioterapeuți, psihoterapeuți și vizite la centre de reabilitare. În plus, nu există în prezent nicio reglementare legală care să permită punerea în aplicare a unui certificat electronic de incapacitate și pentru persoanele asigurate în mod privat.

Alocație pentru locuință (Wohngeld)

Din ianuarie 2023, 1,4 milioane de gospodării în plus față de până acum vor putea primi ajutoare pentru locuințe (Wohngeld). Acest lucru se datorează faptului că, în acel moment, va intra în vigoare o reformă, în cadrul căreia prestația socială va crește de la nivelul actual de aproximativ 180 de euro la aproximativ 370 de euro pe lună. Cetățenii care câștigă salariul minim pe economie sau primesc o pensie de o valoare similară sunt, de asemenea, așteptați să beneficieze.

Bürgergeld în loc de Hartz IV

Începând cu 1 ianuarie 2023, Bürgergeld („alocația pentru cetățeni”) va înlocui alocația socială existentă pentru șomeri, cunoscută sub numele de Hartz IV. Venitul care constituie securitatea de bază pentru șomeri va crește cu peste 50 de euro. Persoanele singure vor primi 502 euro pe lună.

Indemnizația Bürgergeld poate fi redusă cu până la 30 % dacă șomerul – contrar prevederilor – evită să muncească sau refuză să participe la cursuri de formare.

Frână de preț la gaze

Pentru a ușura povara financiară a gospodăriilor germane, o frână a prețului la gaze va intra în vigoare în martie 2023, retroactiv din ianuarie. Pentru 80% din consumul de gaz din anul precedent, va exista un plafon de 12 cenți pe kilowatt oră (pentru încălzirea urbană, 9,5 cenți pe kilowatt oră). Pentru restul consumului, va trebui plătit un preț de piață mai mare – acest lucru este menit să stimuleze economisirea gazului.

Frână de preț la energie electrică

De asemenea, de la 1 ianuarie va intra în vigoare o frână a prețurilor la electricitate. Gospodăriile casnice și întreprinderile mai mici vor fi scutite în mod similar cu frâna de preț la gaze – pentru 80% din consumul din anul precedent, prețul energiei electrice va fi de maximum 40 de cenți pe kilowatt oră. Pentru marii clienți industriali, va exista un preț de 13 cenți pentru 70 la sută din consumul anului precedent.

Dreptul de trecere

Toate persoanele născute între 1959 și 1964 au termen până la 19 ianuarie 2023 pentru a-și schimba permisul de conducere cu o versiune uniformă la nivelul UE. Noul document va avea caracteristici mai bune de combatere a contrafacerii și va fi listat într-o bază de date specială.

Mâncarea în oraș

Din 2023, restaurantele, companiile de livrare și cafenelele vor trebui să ofere băuturi și mâncare la pachet în recipiente reutilizabile. Astfel, clienții vor putea alege între ambalajele de unică folosință și cele reutilizabile.

Există o excepție pentru întreprinderile mici cu până la cinci angajați și o suprafață de vânzare mai mică de 80 de metri pătrați. În schimb, aceștia vor fi obligați să umple recipientele reutilizabile aduse de clienți.

Sursa: www.t-online.de

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Brandenburg: polițiștii au găsit 1,2 tone de cocaină în lăzi de banane

Un angajat al unei companii din Brandenburg a alertat poliția cu privire la o descoperire neobișnuită. Marți după-amiază, ofițerii...

Berlin: un bărbat a căzut în coșul de fum – pompierii au fost nevoiți să desfacă peretele

Un incident neobișnuit a avut loc în Berlin. Locuitorii au auzit un strigăt de ajutor care venea parcă din...

Germania: Peste 130 de vehicule verificate pe A1

Pe autostrada A1, polițiștii și vameșii au efectuat ieri controale, în special în ceea ce privește traficul de persoane,...

Saxonia Inferioară: instanța a revocat parțial dreptul părinților la custodia copiilor lor pentru că aceștia au încetat să mai meargă la școală

Pentru că părinții nu și-au trimis copiii la școală, tribunalul districtual din Osnabrück, în landul Saxonia Inferioară, le-a revocat...