Ajutorul de criză al guvernului german: Iată când să te aștepți la ce bani!

Guvernul cancelarului Olaf Scholz (64 de ani, SPD) a făcut multe promisiuni cetățenilor germani: Un ajutor de 200 de miliarde de euro ar trebui să le salveze de creșterile brutale ale costurilor în timpul iernii. Din păcate, există probleme cu plata peste tot

Ajutorul de urgență din decembrie (Dezember-Soforthilfe)

Ajutorul de urgență din decembrie ar trebui să atenueze șocul costurilor: pentru 25 de milioane de consumatori de gaz și de încălzire urbană, exista speranța că taxa din decembrie va fi eliminată. Cu toate acestea, acum, cu câteva zile înainte de decembrie, este clar că doar o mică parte dintre cei eligibili vor beneficia direct.

Banca de stat pentru dezvoltare KfW va transfera ratele datorate furnizorilor de gaz înainte de 1 decembrie. Totuși, acest lucru nu este suficient pentru ei. Furnizorii se tem că banii nu vor ajunge la timp. Iar o întârziere pe termen scurt a plății are consecințe dramatice asupra capacității lor de plată.

Prin urmare, aceștia debitează mai întâi contul clientului pentru a fi în siguranță și decontează mai târziu ajutorul din decembrie. Cei care au nevoie urgentă de ajutor acum vor fi grav dezamăgiți.

Axel Gedaschko (63 de ani), președintele industriei imobiliare (GdW), avertizează împotriva speranțelor false ale chiriașilor: A pretinde că ușurarea va veni în decembrie este o „răutăcioasă grosolană”. „Doar într-o mică parte din cazuri, deducerea gazelor va fi preluată de stat încă din decembrie”.

Alocația pentru locuințe va fi aprobată ulterior

Aceasta ar fi trebuit să fie marea idee a ministrului construcțiilor Clara Geywitz (46 de ani, SPD): Noua alocație pentru locuință ar fi trebuit să ajute în special persoanele cu venituri mici să facă față costurilor tot mai mari ale locuințelor. Planul: de la 1 ianuarie 2023, două milioane de gospodării ar trebui să beneficieze de o alocație pentru locuință mai mare (Wohngeld). În prezent, aceasta reprezintă aproximativ 620 000 de gospodării.

Birocrația face imposibilă acordarea rapidă de ajutor! „Avem de-a face cu un munte uriaș de dosare!”, a declarat miercuri Klara Geywitz în fața redacției cotidianului german Bild. Geywitz a recunoscut că va dura mult timp pentru a procesa noile cereri de ajutor pentru locuințe. În unele cazuri, cererile noi primite până la 1 ianuarie – data prelungirii – vor putea fi procesate abia în luna martie.

În acest caz, banii vor fi acordați retroactiv – dar gospodăriile afectate vor trebui să plătească chiria și utilitățile în mod normal până atunci.

Gelarea prețului la energie electrică – tot până în martie?

Dacă ministrul federal al Economiei, Robert Habeck (53 de ani, Verzii), va reuși să obțină ceea ce dorește, consumul privat de energie electrică va fi mai ieftin de la 1 ianuarie 2023, datorită frânei de preț a energiei electrice. Până la 80% din consumul din anul precedent va fi plafonat la 40 de cenți pe kilowatt oră.

Companiile de utilități se opun acum planurilor de frânare a prețului energiei electrice, care ar urma să intre în vigoare încă din ianuarie. În opinia acestora, infrastructura IT a companiilor de utilități nu este pregătită pentru a efectua o ajustare a prețurilor într-o perioadă atât de scurtă de timp. Ca și în cazul frânei prețului la gaze pentru consumatorii casnici, schimbarea este, prin urmare, posibilă doar în luna martie.

Alocația pentru copii și creditul fiscal vor fi la timp

Ministrul de finanțe Christian Lindner (43 de ani, FDP) a abordat problema amortizării efectelor progresiei la rece (creșteri de taxe datorate creșterii prețurilor): Acest ajutor se bazează pe scutiri fiscale.

Alocația de bază neimpozabilă, adică suma de la care se datorează impozit, va fi majorată. Astfel, de la 1 ianuarie 2023, impozitul va fi datorat doar pentru o sumă de 10.908 euro – aproape toți angajații impozabili vor beneficia de acest lucru. Din 2024, ministerul lui Lindner va face un pas mai departe: suma neimpozabilă va crește atunci la 11.604.

Partea cea mai bună este că majoritatea oamenilor nu trebuie să facă nimic altceva și vor beneficia automat de scutirea fiscală.

Părinții se pot bucura și ei: alocația pentru copii va fi majorată în mod uniform la 250 de euro pe copil de la 1 ianuarie 2023, iar suma scutită de impozit pentru copii va crește, de asemenea, de la 1 ianuarie și la 8952 de euro. Numai acest lucru va ușura povara asupra populației germane cu un total de 18,6 miliarde de euro în 2023.

Candidat șubred: bilet de 49 de euro

Biletul de transport local de 49 de euro – urmașul celui de 9 euro – valabil în toată Germania ar trebui, de asemenea, să ușureze sarcina cetățenilor. Cu toate acestea, nu se știe dacă va fi introdusă la timp, adică până la 1 ianuarie.

Planul inițial al guvernului federal era ca atât guvernul federal, cât și statele să contribuie fiecare cu câte 1,5 miliarde de euro la finanțarea biletului. Cu toate acestea, detaliile sunt încă în curs de discuții aprige.

Companiile de transport consideră că termenul de 1 ianuarie 2023 este nerealist. Ei au nevoie de mai mult timp pentru a introduce biletul și a schimba sistemul de tarifare pentru asociațiile de transport participante. Aceștia cer ca biletul să fie introdus doar de la 1 martie 2023 – cu trei luni mai târziu decât era prevăzut.

sursa: bild.de, t-online.de

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Revolte în Belgia și în Țările de Jos: Un expert avertizează asupra „urii față de Occident” în rândul migranților

Aceștia au dat foc la scutere electronice, au atacat ofițeri de poliție și au spart geamurile mașinilor. Europa discută...

Germania: un număr semnificativ mai mare de șomeri decât în urmă cu un an

Numărul șomerilor din Germania în noiembrie a fost cu peste 100.000 mai mare decât în aceeași lună a anului...

Milionarul Chico a comandat toate taxiurile din Dortmund

Un videoclip cu milionarul Chico circulă pe internet. În filmare, Chico poate fi văzut încercând să comande toate taxiurile...

Spitalele germane pentru copii rămân fără paturi – situația este dezastruoasă

Specialiștii germani din secțiile de terapie intensivă și de urgență trag un semnal de alarmă. Există un deficit de...