Ajutor de șomaj în Germania pentru români? Află dacă ai dreptul!

Indemnizația de șomaj în Germania se cheamă Arbeitslosengeld II, cunoscută și sub denumirea de Hartz IV. Pentru indemnizație se plătește o valoare fixă, așa-numita valoare de bază a prestațiilor sociale (Ger. “der Regelsatz”). Aceste valori variază în funcție de nevoi, după cum poți citi mai jos. Persoanele nevoiașe care nu sunt în măsură să își asigure subzistența pot solicita indemnizația. Cu toate acestea, se aplică reguli diferite străinilor, inclusiv românilor.

Românii au dreptul la ajutorul de șomaj în Germania?

De regulă, dacă ai lucrat în Germania timp de 12 luni în ultimele 30 de luni și ai plătit contribuții la asigurările sociale, ai dreptul la indemnizația de șomaj. 6 luni de angajare pot fi, de asemenea, suficiente pentru contractele de muncă pe termen scurt, care au fost limitate la cel mult 14 săptămâni de la bun început.

În general, în primele trei luni ale șederii în Germania, nu ai dreptul la alocații de șomaj. În acest fel, statul german vrea să împiedice apariția turismului social. După trei luni, centrul de recrutare în muncă responsabil va verifica dacă ai dreptul la Hartz 4.

Excepția este situația în care ești deja angajat sau deții o firmă (Gewerbe) înregistrată (aici poți citi cum să înființezi o firmă în Germania) și încă nu câștigi suficient pentru a acoperi costul traiului. În acest caz, ai dreptul la prestații suplimentare în conformitate cu Hartz 4. Situația este mai dificilă pentru cetățenii UE care rămân în Germania și sunt șomeri. În acest caz, vei primi Kindergeld, dar în conformitate cu § 7 alin. 1 (2) Nr. 2 SGB II nu vei primi prestații Hartz 4 dacă stai în Germania doar pentru a căuta un loc de muncă.

Pentru străinii din UE care nu au mai lucrat niciodată în Germania înainte și au nevoie de asistență socială, se aplică regula: Trebuie să soliciți prestații în propria țară UE.

Noile reglementări prevăd pentru astfel de persoane o indemnizație temporară (germ. Überbrückungsgeld), pe care cetățenii UE o pot solicita chiar dacă nu dreptul la prestații sociale în Germania. Ajutorul este oferit pentru maxim patru săptămâni și este destinat celor mai urgente nevoi de hrană, adăpost, igienă personală și îngrijiri medicale. Ulterior, cei care au nevoie ar trebui să poată obține un împrumut pentru a-și finanța întoarcerea în țara de origine

Situația este diferită dacă ai fost angajat în Germania pentru mai mult de șase luni. Atunci ai dreptul la indemnizația de șomaj. Dacă ai fost angajat mai mult de un an, ai dreptul la prestația Arbeitslosengeld I, despre care vorbim mai jos.

Indemnizația Hartz 4 nu trebuie confundată cu prestația socială Arbeitslosengeld I!

Indemnizația Hartz IV nu trebuie confundată cu ajutorul Arbeitslosengeld I, a cărui valoare este calculată pe baza câștigurilor anterioare și care se acordă doar persoanelor care au plătit asigurarea de șomaj pe vremea când erau angajate (și care este, cu câteva excepții, obligatorie pentru aproape orice persoană care lucrează) și și-au pierdut serviciul.

Indemnizația de șomaj din Germania Hartz IV – valori 2020

Valoarea indemnizației de șomaj Hartz IV a fost majorată în Germania ultima oară pe 1 ianuarie 2020. Majorarea reprezintă 8 euro pentru persoanele singure sau care cresc singure un copil și doar 3 euro pentru copiii de până la 6 ani. Mai jos găsești valorile pentru celelalte cazuri. Valoarea indemnizației e majorată practic în fiecare an și diferă în funcție de nevoi. Nevoile sunt stabilite în funcție de situația familială a persoanelor care au dreptul la indemnizația de șomaj:

Nevoi de gradul 1: Persoane singure sau care cresc copii singure.

Nevoi de gradul 2: Cupluri sau persoane care trăiesc în concubinaj.

Nevoi de gradul 3: Adulții care trăiesc în gospodăria altora.

Nevoi de gradul 4: Adolescenții cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani.

Nevoi de gradul 5: Copii între 6 și 14 ani.

Nevoi de gradul 6: Copii între 0 și 6 ani.

Nevoi de gradulvalori 2020
1. Persoane singure sau care cresc copii singure.432 euro
2. Cupluri sau persoane care trăiesc în concubinaj.389 euro
3. Adulții care trăiesc în gospodăria altora.345 euro
4. Adolescenții cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani.328 euro
5. Copii între 6 și 14 ani.308 euro
6. Copii între 0 și 6 ani.250 euro

Ce documente vor fi necesare pentru a solicita Hartz IV?

Pentru a solicita ajutorul de șomaj în Germania, vei avea nevoie de următoarele documente:

 • Documentul de identitate (carte de identitate sau pașaport)
 • Cardul de sănătate german
 • Valoarea chiriei și utilităților lunare pentru locuință (o adeverință în acest sens poate fi obținută de la asociația de locatari)
 • Certificat de înregistrare a reședinței (Anmeldebestätigung)
 • Extras de cont pe ultimele 3 luni, dacă ai mai multe conturi, depozite sau carnete de economii (inclusiv în România), trebuie să le prezinți pe toate
 • Contractul de muncă sau decizia de concediere
 • Dacă lucrezi sau ai lucrat în ultimele 3 luni, va trebui să depui și o adeverință de venituri pentru ultimele 3 luni

Termenele de plată pentru indemnizația de șomaj din Germania în 2020

În anul 2020 Hartz 4 se plătește la următoarele date:

 • pentru ianuarie 31.12.2019
 • pentru februarie 31.01.2020
 • pentru martie 28.02.2020
 • pentru aprilie 31.03.2020
 • pentru mai 29.04.2020
 • pentru iunie 31.05.2020
 • pentru iulie 30.06.2020
 • pentru august 31.07.2020
 • pentru septembrie 31.08.2020
 • pentru octombrie 30.09.2020
 • pentru noiembrie 30.10.2020
 • pentru decembrie 30.11.2020

Hartz IV și reducerile suplimentare

În multe orașe, beneficiarii alocației Hartz IV au dreptul la bilete reduse pentru transportul public, precum și la bilete de teatru, muzeu etc. În plus, pot solicita un curs gratuit de limba germană sau cel puțin o reducere a prețului său.

Hartz IV și locuința

Statul german plătește pentru locuințele pentru persoanele care primesc indemnizația Hartz IV. Cu toate acestea, totul se face cu sens și, dacă cineva locuiește singur într-un apartament cu mai multe camere, nu poate conta pe întreaga valoare a chiriei. În aceste situații, Jobcenter va recomanda mutarea sau reducerea indemnizației.

Transferul ajutorului de șomaj german în România

În conformitate cu reglementările Uniunii Europene, o persoană aflată în șomaj și care a obținut dreptul la indemnizația de șomaj în țara ultimului său loc de muncă, iar țara este membră a Uniunii Europene, Norvegia, Islanda, Liechtenstein sau Elveția, și se întoarce în România pentru a căuta un loc de muncă, are dreptul să transfere indemnizația de șomaj. Pentru a face acest lucru, trebuie să obții documentul potrivit (U2) care autorizează transferul indemnizației. Cu toate acestea, reține că în acest caz este vorba de Arbeitslosengeld I, nu și de Hartz 4!

Ce obligații impune Jobcenter beneficiarului?

Persoanele care primesc ajutor de șomaj în Germania sunt obligate:

 • Să se prezinte întotdeauna la interviurile de angajare sau cursurile de calificare profesională la data specificată de Jobcenter
 • Să obțină permisiunea de a se muta într-un alt oraș
 • Să anunțe dacă sunt bolnave
 • Să prezinte un extras de cont (de obicei în fiecare trimestru)
 • Să informeze Jobcenter despre veniturile obținute de ex. din munci temporare

Decizie greșită a Jobcenter?

Jobcenterul din Germania ia adesea decizii greșite (citește aici). Dacă soliciți pe cont propriu indemnizația de șomaj în Germania și ai îndoieli cu privire la decizia Jobcenter, poți cere specialiștilor să o verifice și asta gratuit! Accesează site-ul de mai jos www.hartz4widerspruch.de:

 1. Alege tipul de răspuns pe care l-ai primit de la Jobcenter (de ex. „Ablehnungsbescheid”, solicitare respinsă)
 2. Înregistrează-te pe site și furnizează datele personale și adresa ta
 3. Semnează împuternicirea electronică (germ. Vollmacht), fără de care juriștii cu care colaborează www.hartz4widerspruch.de nu te pot reprezenta față de Jobcenter
 4. Încarcă decizia scanată
 5. Răspunde la întrebări (Fragebogen), astfel încât persoanele care îți vor verifica decizia să știe care este situația ta actuală

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ultima publicare

Loto online în Germania, adică cum să devii milionar fără să ieși din casă!

Loto este un joc cu numere popular în întreaga lume. Persoanele, care marchează 6 numere corecte și altele suplimentare,...

Așa cumperi produse alimentare online cu livrare la domiciliu în Germania!

Dacă vrei să economisești timp, nu îți place să aștepți la coadă sau să cari cumpărăturile, în Germania poți...

Reclamarea produselor în Germania – (aproape) tot, ce trebuie să știi despre asta!

Atunci când cumpărăm lucruri noi – într-un magazin sau online, avem întotdeauna dreptul de a primi un produs fără...

Cele mai bune magazine online din Germania

Numeroase magazine online se numără printre beneficiarii schimbărilor comportamentului de cumpărături de anul acesta. Nu fiecare furnizor a reușit...