Această înșelătorie devine din ce în ce mai frecventă în Germania: Nu folosiți acest cuvânt la telefon!

Data viitoare când primiți un apel de la un număr necunoscut, este mai bine să fiți imediat sceptic. Escrocii folosesc din nou și din nou un truc care a migrat din SUA în Europa și, mai ales în ultima vreme, a fost semnalat din ce în ce mai des și în Germania.

Eșarfa este aproape imposibil de descoperit

Escrocheria constă în încercarea unui escroc de a vă constrânge să spuneți cuvântul „DA” în timpul unei conversații, punându-vă întrebări precum „Mă auziți?” sau „Sunteți proprietarul casei?”. – raportează centrul de consiliere a consumatorilor din NRW. Aceste și alte părți ale conversației sunt ulterior scurtate în așa fel încât se creează impresia că apelantul a plasat o comandă scumpă prin telefon.

O surpriză neplăcută apare adesea câteva zile mai târziu în cutia poștală: o factură scumpă. Persoanele care refuză să plătească cedează rapid la presiunea escrocilor – care insistă asupra unei înregistrări telefonice false cu un „da” clar la un presupus acord de cumpărare și chiar amenință cu o înscriere negativă în Schufa sau cu o agenție de colectare a datoriilor. Un cititor al portalului online „Heise” a fost chiar sunat înapoi imediat după ce a refuzat să răspundă „da” și a închis. El a fost amenințat cu o amendă de 125 de euro pentru că a întrerupt convorbirea telefonică.

Cum trebuie să ne comportăm în timpul unui apel telefonic?

În orice caz, fiți sceptici față de apelanții necunoscuți și evitați să răspundeți „da”, chiar și la întrebări presupus inofensive. Dacă conversația vi se pare ciudată, închideți pur și simplu. Dacă totuși ați fost victima unei astfel de înșelăciuni: Nu intrați în panică!

Centrul de Consiliere pentru Consumatori recomandă următoarele: la întrebarea „Mă auziți?”, nu răspundeți „Da”, ci „Vă aud”.

Contractele în Germania pot fi încheiate și prin telefon

Avocatul Christian Solmecke ne sfătuiește: „Contractele pot fi încheiate, de obicei, și prin telefon. Cu toate acestea, în acest caz, presupusul vânzător trebuie să dovedească faptul că a fost încheiat un contract. Pentru a face acest lucru, trebuie să facă o ofertă concretă prin telefon. Cu toate acestea, nu este cazul aici. În acest context, nu trebuie să vă lăsați descurajat de o conversație telefonică preînregistrată”.

Potrivit lui Solmecke, o astfel de înregistrare poate fi folosită doar dacă persoana apelată și-a dat acordul prealabil. Prin urmare, nu cedați presiunilor și nu plătiți în niciun caz suma menționată pe factură. Dacă aveți îndoieli, contactați un centru de consiliere pentru consumatori, un avocat sau poliția, deoarece, în acest caz, escrocul poate fi acuzat și de o infracțiune.

Contractul este valabil fără semnătură?

Chiar dacă sună puțin ciudat, un contract încheiat prin telefon este valabil din punct de vedere juridic chiar și fără o confirmare scrisă ulterioară. Cu toate acestea, pentru a rezilia un astfel de contract, acesta trebuie să fie pus din nou în scris. Este exact ceea ce reclamă de ani de zile agențiile de protecție a consumatorilor. Aceștia cer ca contractele încheiate prin telefon să fie valabile numai după semnare. Consumatorii ar avea astfel timp să se gândească la această chestiune și nu ar putea fi surprinși în timpul conversației. Din nefericire, politicienii germani nu au reușit până acum să ajungă la un acord asupra unor astfel de reguli universal obligatorii.

Toate materialele publicate pe această pagină sunt protejate conform reglementărilor germane ale drepturilor de autor, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

Echipa noastră editorială recomandă

Cont bancar în Germania? Citește instrucțiunile noastre pas cu pas! Citește: Cont în Germania

Ales pentru tine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

17,980FaniÎmi place

Ultima publicare

Revolte în Belgia și în Țările de Jos: Un expert avertizează asupra „urii față de Occident” în rândul migranților

Aceștia au dat foc la scutere electronice, au atacat ofițeri de poliție și au spart geamurile mașinilor. Europa discută...

Germania: un număr semnificativ mai mare de șomeri decât în urmă cu un an

Numărul șomerilor din Germania în noiembrie a fost cu peste 100.000 mai mare decât în aceeași lună a anului...

Milionarul Chico a comandat toate taxiurile din Dortmund

Un videoclip cu milionarul Chico circulă pe internet. În filmare, Chico poate fi văzut încercând să comande toate taxiurile...

Spitalele germane pentru copii rămân fără paturi – situația este dezastruoasă

Specialiștii germani din secțiile de terapie intensivă și de urgență trag un semnal de alarmă. Există un deficit de...